Kira Sözleşmesinde Yazılı Olan Kira Zammı Oranı Yasal Kira Artış Oranından Yüksekse Ne Olur?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların başlıcalarından birisi de kira zammıdır. Kira zammı konusunda taraflar kira sözleşmesi yapılırken anlaşmaya varabilirler. Kira sözleşmesinde her iki tarafın da onay verdiği bir kira zam oranı belirlenebilir. Ancak ilerleyen yıllarda taraflara bu kira zam oranı yük olabiliyor. Bu durumda kira zammının naısl yapılacağı merak ediliyor. Kira sözleşmesinde yazılı olan kira zam oranı her şartta geçerli midir? Kira sözleşmesindeki kira zam oranı uygulanmayabilir mi?
KİRA ZAMMI NASIL YAPILIR?
Türkiye'de konut kiralarına yapılacak olan zamlara diar kanuni sınırlamalar bulunmaktadır. Öncelikle kira zammı konusund ataraflar anlaşma sağlamışlarsa, herhangi bir itiraz yoksa sorun sınırlamalara girmeden çözülebilmektedir. Ancak anlaşmazlık olursa o zaman meselenin çözümü yasal uygulamalara göre yapılmaktadır.
Ev sahipleri ile kiracılar kira sözleşmesinde anlaştıkları kira artış oranına bazı durumlarda uymak zorunda değiller. yasal kira artış oranı hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliği gereği son 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenmektedir. Bu hesaplama ile ortaya çıkan oran yasal kira zam oranıdır. Ev sahipleri kiraya bu oranın üzerinde herhangi bir şekilde zam yapma hakkına sahip değildirler.
Yasal kira artış oranı olarak hesaplanan rakam kira sözleşmesinde yazılı olan zam oranında düşük olabilir. Bu durumda ev sahipleri kira zammı yaparken daha yüksek olan kira sözleşmesindeki rakamı dikkate almak istiyorlar. Ancak Yargıtay'ın emsal kararına göre ev sahiplerine böyle bir hak tanınmıyor. Eğer kira sözleşmesindeki oran yasal kira zammını geçerse o zaman geçerli olan yasal kira artış oranı olacaktır. Kira sözleşmesinde yazılı olan oranın bu açıdan herhangi bir önemi yoktur.