Kira sözleşmesini kiracı istediği zaman feshedebilir mi?

Kira sözleşmeleri ile alakalı tüm detaylar çok sayıda vatandaşın özel ilgi alanına giriyor. Kira sözleşmeleri kiracılar tarafından istenildiğinde feshedilebilir mi?
Kira sözleşmesini kiracı istediği zaman feshedebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan ve kiracılık ilişkisini resmen başlatan yazılı belge olan kira sözleşmelerine dair detaylar merak konusu olabiliyor. Kira sözleşmeleri hem ev sahiplerine hem de kiracılara özel haklar sağlayabiliyor. Türkiye'de uygulanan hukuk kurallarına göre kira sözleşmeleri genellikle kiracıları korumaktadır. Ancak ev sahiplerinin de belirli hakları hukuki koruma altındadır. 

KİRA SÖZLEŞMESİNİN KİRACI TARAFINDAN FESHEDİLMESİ!

Kira sözleşmesi ile kiracıların ve ev sahiplerinin bazı sorumlulukları belirlenmektedir. Bu kira sözleşmeleri ile kiracılar kiralarını gününe ödemek ve ev sahipleri de kiracılara barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir ev temin etme ve bu evi muhafaza etme yükümlülükleri bulunmaktadır. Kira sözleşmelerinin feshedilmesi de bu bağlamda tarafların sorumluluklarındadır. 

Kira sözleşmesini ev sahiplerinin istedikleri zaman feshetme gibi bir hakları bulunmamaktadır. Ancak kiracıların kira sözleşmesini feshetme imkanı bulunmaktadır. Lakin bu yapılırken ev sahibi mağdur edilmemelidir. Aksi durumda kiracılar ev sahibine tazminat ödemek zorunda kalırlar. Eğer kiracı evden çıkarken yerine yeni bir kiracı bulur ve ev sahibinin zarara uğramasını engellerse ve bu yeni kiracıyı ev sahibi kabul ederse kiracılar istedikleri zaman kira sözleşmesini feshedebilirler. Bu çok sık rastlanılan bir durum değildir.

Kira sözleşmesinin süresi dolmadan önce kiracı bu sözleşmeyi feshederse genellikle ev sahibine tazminat ödemek durumunda kalıyorlar. Yasalar bu konuda ev sahiplerinin hakkını korumaktadır. Konunun mahkemeye taşınması durumunda ev sahibinin uğrayacağı zarar mahkeme tarafından tespit ediliyor. Kiracının ev sahibine karşı yükümlülüğü eve yeni kiracı bulunana kadar devam etmektedir. Eve yeni kiracı girerse kiracının sorumluluğu da sona erer. Mahkemeler genellikle bu süreyi 3 ay olarak belirlemektedirler. Ancak daha erken sürede eve yeni kiracı girerse eski kiracının ödeyeceği tazminat da azalmaktadır.