Kira Sözleşmesinin Yıllık Döneminin Dolmasına Günler Kala Ev Satılırsa Kiracı Hemen Evden Çıkarılır Mı?

Kiracıların evden çıkarılması hususunda bazı detaylar merak ediliyor. Kiralık bir evin satışında kiracının evden çıkarılma süreci nasıl işlemektedir?
Kira Sözleşmesinin Yıllık Döneminin Dolmasına Günler Kala Ev Satılırsa Kiracı Hemen Evden Çıkarılır Mı?

Kiracıların evden çıkarılması son dönemlerde bazı ev sahiplerinin en çok başvurdukları yol oluyor. Kiracısını çıkaran ev sahibi evini yeni birisine kiraya vererek daha yüksek kira geliri elde edebiliyor. Ancak bir kiracının kolay kolay evden çıkarılamayacağı biliniyor. Kiracının evden çıkarılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Peki evin satılması durumunda kiracının durumu ne olur? Satılan evlerde yeni ev sahibi kiracıyı hemen evden çıkarabilirler mi?

EV SATILIRSA KİRACI HEMEN EVDEN ÇIKARILIR MI?

Kirada bulunan bir evde ev sahibi kullanım hakkını kira bedeli karşılığında kiracıya vermiştir. Ancak ev sahibi bu ev için mülkiyet hakkını istediği gibi kullanabilir. Bu doğruldutda içerisinde kiracı olan bir ev kiracıya bilgi verilmeden satılabilir. Bu satış ile beraber kiracıların durumu için ayrı şartlar doğmaktadır. Hatta kiracılardan hemen evi boşaltmaları daha bazı şartların gerçekleşmesi halinde talep edilebilir.

Ev sahibinin satış yoluyla değişmesi mevcut kira sözleşmesinde bir değişikliğe neden olmamaktadır. Ancak evi satın alan kişi bu evde kendisi oturmak isteyebilir. Bu durumda kiracı üzerinde yeni haklara shaip olabilirler. Evi satın alan kişi satın aldıktan sonra 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunup evden çıkmasını isteyebilir. Bu istek karşısında kiracının yapacağı tek şey kendisine verilen kanuni sürede evi boşaltmasıdır.

Kiracıların devam eden kira sözleşmeleri evin satışı sonrasında evden çıkmaları hususunda belirleyici olmaktadır. Kira sözleşmeleri yıllık dönemler halinde uzamaktadır. Ev satın alındıktan sonra yeni ev sahibi evden çık bildirimi yaptığında kira sözleşmesine bakılır. Eğer kira sözleşmesinin yıllık döneminin dolmasına 6 aydan fazla bir süre varsa kiracının 6 ay içerisinde evi boşaltma imkanı vardır. Bu durumda kiracı 6 ay daha o evde aynı şartlarda kiracılığını sürdürebilir.

Ancak kira sözleşmesindeki süre 6 aydan kısa ise o zaman sözleşmenin yıllık döneminin dolacağı tarih kiracının evden çıkması gereken son tarih olacaktır. Örneğin evin satışı Nisan ayınının ilk haftasında gerçekleşmiş ve 20 Mayıs da kira sözleşmesinin süresinin dolacağı tarih ise kiracı evi hemen boşaltmak durumunda kalabilir.

Emlak365.com