Kira zam sınırı çıkmaza girdi: Yüzde 25'i bankaya, kalanı elden!

Kiralara yüzde 25 zam sınırının getirilmesi ardından ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar başka bir boyuta taşındı. Yeni yöntem ise daha öncekilerden oldukça farklı.
Kira zam sınırı çıkmaza girdi: Yüzde 25'i bankaya, kalanı elden!

Hükümet tarafından alınan karar ile kira artışlarında 1 Temmuz 2022 - 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kiralara yapılabilecek maksimum zam oranı yüzde 25 olabilecek. Fakat kimi ev sahipleri, bu orana uymamak için üstün bir çaba sarf ediyor. Kiracılar bu düzenlemeden memnun olurken, ev sahipleri ise mevcut kiracılarını evden çıkarabilmek için yeni bahaneler arıyor.

Kira zam sınırı ile ilgili tartışmalar devam ederken yeni bir gelişme daha yaşandı.

Zam oranının üstünde yapılan ödeme geçersiz

Kira artışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunann Avukat Sefa Karcıoğlu, hem ev sahibinin hem de kiracının istemesi durumunda dahi yüzde 25'lik oranın geçilemeyeceğinin altını çizerek '' Yeni kanunda üstüne yapılan ödemeler geçersiz sayılıyor '' şeklinde bir ibare bulunduğunu, anlaşma sağlansa dahi yüzde 25'lik artışın üstünün geçerli olmadığını belirtti.

Yalnızca kontratta belirtilen yüzde 25 zammı bankaya yatırıp, üstünün elden verilebileceğine değinen Karcıoğlu, bunun karşılığında imzalı bir kağıt alınabileceğini de hatırlattı.

Kayıt dışılık artabilir

Bu ödeme şeklinin ilerleyen dönemlerde sorun yaratabileceğini söyleyen Karcıoğlu, ev sahibi ile kiracının arasının bozulması durumunda, kiracının yüzde 25 zam üstüne verdiği paranın tamamını alabileceği söz konusu olurken, böyle bir durumla uğraşmamak için eski kontratın feshedilip yeni kontratın yapılmasının da söz konusu olabildiğini aktardı.

Kira artışında yüzde 25 sınırın getirilmesi, zaten devam etmekte olan ev sahibi - kiracı anlaşmazlıklarını yeni bir boyuta taşıdı.