Kira zam sınırı kalkıyor! Ev sahipleri artık bu yöntemi kullanacak

Son 2 yıldır ülkemizde devam eden yüzde 25 kira zam sınırı bu yıl kaldırılıyor. 1 Temmuz’dan sonra kira zam sınırının kaldırılması sonrasında piyasada rakamların ne olacağı merak konusu olurken, ev sahiplerinin çift zam yapmak istediği öğrenildi.
Kira zam sınırı kalkıyor! Ev sahipleri artık bu yöntemi kullanacak

Uzmanlar, kira zam sınırlamasının kalması ile birlikte enflasyonla kira zammının belirleneceğini tahmin ediyor. Ancak ev sahipleri enflasyonu az bulduğu için bir yılda iki zam yapmak istiyor. Hukukçular ise bu konuda kiracılara mahkeme yolunun açık olduğunu ifade ediyor.

YÜZDE 25 KİRA ZAM SINIRI KALDIRILIYOR

2022 yılından bu yana kira zamlarının ve konut piyasasındaki durumun dengelenmesi için yüzde 25 kira zam sınırı uygulanıyordu. Ancak bu sınır 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacak. Uzmanlar bu noktada ev sahiplerinin enflasyonu az bularak 6 ayda 2 defa zam yapmak istediğini ifade etti. Bu sebeple sözleşmeler 6 aylık kısa dönemler halinde yapılabilir.

“ZAM SINIRI KALKTI AMA..”

Zam sınırının kalktığını ancak ucunun açık olmadığını ifade eden Yuvam Emlak Sahibi Ersin Çetin, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Zam sınırı kalktı; ama ucu açık değil. Bu yüzden kiracıya çık baskısı yapılıyor” dedi.

EVİNİ O ŞARTLA KİRAYA VERENLER VAR

Yüzde 60’a takılmamak için şu anda bazı ev sahiplerinin 6 aylık kısa dönemler halinde kontrat imzalatmak istediklerini ifade eden Çetin şunları söyledi:

“Şimdi de yüzde 60’a takılmamak için 6 aylık kısa dönem kontrat imzalatmak isteniyor. Bu da yılda çift zam demek. Temmuzda girdiniz, ocak ayına kadar ödediniz. Ocakta yeni fiyattan temmuza kadar bir sözleşme daha yapılıyor. Aslında bu yasal değil; ancak bu şartlarla ev verenler var. Ev sahipleri sanki iki yılın acısını çıkarır gibi davranıyor”

Öte yandan avukatlar da, zam sınırının kalkması durumunda enflasyonun üzerinde zam yapılamayacağının altını çiziyor. Bu tür durumlarla karşılaşan kiracıların haklarını mahkemede arayabileceklerinin altı çiziliyor.