Kira zamlarında gelinen son nokta: Yabancı kiracıların yüzde 70'i kira ödeyemiyor

Yüksek kira fiyatları nedeniyle Türkiye'ye döviz ile gelen yabancı kiracılar, kiralarını ödeyemez duruma geldi. Konut satın alan yabancılar ise farklı bir yöntem deniyor.
Kira zamlarında gelinen son nokta: Yabancı kiracıların yüzde 70'i kira ödeyemiyor

Son aylarda Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri kira fiyatları oldu. Vatandaşın kiralık eve erişimi zorlaşırken, fahiş fiyatlara da hükümet tarafından sınırlama getirildi.

Şubat ayında Rusya - Ukrayna savaşının patlak vermesi ardından iki ülke vatandaşları Türkiye'ye akın etti. Özellikle Antalya'ya gelen Kentte satılık ve kiralık konut fiyatları en üst düzeye çıkarken turistik ilçelerde 1. 500 - 2 bin lira arasında olan konut fiyatları 7 bin liraya kadar çıktı.

Yabancılar kiralarını ödeyememeye başladı

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, Antalya'da hem yabancıların hem de yerli halka kiralamada sorun yaşadığını söyledi. Üç aylık kirayı peşin verip bir yıllık kiralama yapan yabancıların yüzde 70'i kiralarını ödeyememeye başladı.

Erbaş, konut kiralayanlar arasında fırsatçıların da bulunduğunu, üç aylık peşi kira verip bir yıllık anlaşma yaptıklarını söyledi. Üç ayın sonunda yabancıların kira ödemekte güçlük çektiğini belirten Erbaş, özellikle Ukrayna vatandaşlarının kira konusunda sorun yaşadığını söyledi.

Yüksek kiralar nedeniyle yabancıların da artık yakınlarının yanına yerleştiğinin altını çizen Erbaş, konut alan yabancıların konutlarını kendi vatandaşlarına kiraladığını ifade etti.

Konutu olan kendi vatandaşına kiralıyor

Antalya'da konut satın alan Rus, İran, Irak ve Afgan vatandaşlarının konutlarını döviz üzerinden kaçak yollarla veya turist olarak Türkiye'ye gelen kendi vatandaşlarına günlük, haftalık ya da aylık 1000 dolara kiralayarak bundan ek bir gelir elde ettikleri de öğrenildi. Yabancıların Antalya'da satın aldıkları konutlarını kendi vatandaşlarına kiralamasının turizm sektörünü sekteye uğrattığı ve vergi kaybına yol açtığı ifade ediliyor.