Kiracı aidat borcu bırakıp evden çıkarsa ne olur?

Kiracıların kiralamış oldukları evler için ödemeleri gereken aidatlar ile alakalı olarak kapsamlı bilgiler merak ediliyor. Kiracı eğer aidat borcu bırakarak evden çıkarsa ne olur? Bu aidat borcu nasıl tahsil edilir?
Kiracı aidat borcu bırakıp evden çıkarsa ne olur?

Apartmanlarda veya sitelerde ortak giderler tüm kat maliklerinin bir araya gelmesi ile oluşan bütçeden karşılanmaktadır. Burada bir ev sahibi ile kiracı ayrımı yapılmaktadır. Ev sahipleri demirbaşlara yönelik tüm masraflara ortak olurlar. Bu masraflar da kiracılardan talep edilemez. Kiracılar yasalara göre sadece kullanıma dayalı ortak giderlerden sorumludurlar. Asansör elektrik masrafına katılan kiracılar asansör kabininin değiştirilmesi durumunda meydana gelen masraflara katılmak zorunda değildirler. 

KİRACI AİDAT ÖDEMEZSE NE OLUR?

Aidatlar konusunda ev sahiplerinin oldukça büyük sıkıntıları olabiliyor. Evini kiralayan ev sahibi bunun karşılığında bir bedel alırken kiracı ise barınma ihtiyacını karşılayacak bir meskenin kullanım hakkına sahip olur. Kiracılar bu kiralamış evler için kendi paylarına düşen aidatları ödemekle mükelleftirler. Ancak bu mükellefliğin esasında bir yaptırımı bulunmuyor. 

Apartmanlarda kat malikleri ortak giderlerin karşılanması için ödeme yapmak durumundalar. Ancak evde kiracı var ise bunun ödemesi kiracı tarafından yapılır. Kiracı ödeme yapmaz ise mesele yine ev sahibine dönecektir. Çünkü kiracılardan daha çok ödenmeyen aidatlardan ev sahipleri yani kat malikleri sorumludurlar. Yönetimlerin bu aidat borçlarına dair yapacakları işlemler genellikle ev sahiplerinden talep edilmektedir. 

Kiracının evden çıkması ve çıkarken de aidat borcu bırakması durumunda ise mesele iyice karmaşık bir hale gelmektedir. Esasında borç kiracıya aittir. Ancak bu borcun muhatabı ev sahibidir. İlgili emsal kararlar gereği yönetimler aidat borçlarını tahsil etmek istediklerinde borcu bırakıp kaçan kiracı aleyhinde herhangi bir işlem yapamıyorlar. Bunun yerine aidat borcu için yönetimler icra işlemi başlatıyorlarsa bunun muhatabı da ev sahipleri olacaklardır. Kaçan kiracının aidat borcu da ev sahibinden tahsil edilecektir.