Kiracı ev sahibi anlaşmazlıkları arttı, kira tespit davaları patladı! Kiracılar hakkınızı arayın
Ev sahiplerinin fahiş kira zammı talep etmeleri ve kiralık ev fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş mahkemelerin de iş yükünü arttırdı. Etrafındaki evlerin kiralarına bakarak kendi kirasının düşük kaldığını savunan ev sahipleri mahkemelere koşarken kiracılara da kritik zam uyarısı geldi.
Hatırlanacağı üzere hükümet tarafından alınan tedbir kararları kapsamında ev kiraları için devam eden sözleşmelerde üst zam sınırı oranı değiştirilmişti. Daha önce o ay içerisinde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon raporunda yer alan 12 aylık TÜFE oranı kullanılırken bu rakam değiştirilerek yüzde 25 olarak sabitlenmişti.
EYLÜL AYINDA KİRALARA NE KADAR, KAÇ TL ZAM GELDİ?
TÜİK TEFE TÜFE Eylül ayı kira artışı resmi zam oranı yüzde 54 olarak açıklanırken bu oran alınan karar ve yapılan kanuni düzenleme sonucunda sadece işyeri, ofis, dükkan ve büro gibi ticari taşınmazlar için kullanılacak. Konutlarda resmi zam oranı ise yüzde 25 olarak uygulanacak.
KİRA TESPİT DAVASI NEDİR, NASIL AÇILIR?
Ev sahipleri kiranın düşük olduğunu savunarak 5 senenin dolmasının ardından mahkemeye başvuru yaparak kira tespit davası açma hakkına sahip oluyor. Bugün yüksek olan ev kiraları nedeniyle kiracılar mecburen rekor rakamlara ev kiralarken seneye kiralık ev fiyatlarının düşmesi durumunda kiracıların da mahkemelere başvuru yaparak kiralarını düşürme başvurusu yapabilecekleri belirtildi. Kiralık ev fiyatlarının düşmesi ile davalarda tarafların yer değiştirmesi beklenirken, kiracılara yüzde 25 zam oranının üzerinde zam yapmamaları uyarısı geldi.