Kiracı Ev Sahibine Haber Vermeden Ev Arkadaşı Alabilir Mi, Evi Başkasına Kiralayabilir Mi?

Kiracılar ev sahiplerinden izinsiz olarak kiraladıkları evi bir başkasına kiralayabilir mi? Kiracı ev arkadaşı alırken ev sahibine haber vermek zorunda mı?
Kiracı Ev Sahibine Haber Vermeden Ev Arkadaşı Alabilir Mi, Evi Başkasına Kiralayabilir Mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki ilişkiler bazen normal olanın dışına çıkabiliyor. Kötü niyetli ev sahipleri olabildiği gibi kötü niyetli kiracılar da bulunuyor. Bu durum da içinden çıkılmaz bir kaosa neden olabiliyor. Örneği ev sahibinde evi kiralayan ama daha sonradan kiraladığı evi bir başkasına kiralayan kiracılar olabiliyor. Ev sahiplerinin hoşlanmadığı bu durumun ise yasal sürecinin ne şekilde sürdürüleceği araştırılıyor.

KİRACI EVİ BAŞKASINA KİRAYA VERİRSE

Kiracı her ay kirasını ödediği evi bir başkasına kiraya verirse ne olur? Kiracı ev sahibine haber vermeden evi bir başkasına kiralayarak imzalamış olduğu kira sözleşmesini ihlal etmiştir. Kiracı ev sahibinin yazılı izni olmaksızın bir evi bir başkasına kiraya vermezler. Ev sahibi bu durumu öğrenirse çoklu mağduriyetliklerin yolu açılabilir. Öncelikle evi kiracıdan kiralayan kişinin evden çıkması sağlanabilmektedir. Bu şekilde o kişinin yaptığı ödemeler yanacaktır ve evi kiraladığı kişi ile ayrı bir hukuki süreç başlatmak zorunda kalabilirler.

Ev sahibinin yazılı izni olmadan evi bir başkasına kiraya veren kiracının kira sözleşmesi çok kolay bir şekilde sonlandırılabilir. Çünkü kira sözleşmesi bizzat kiracı tarafından ihlal edilmiştir. Böylelikle kiracı ev üzerindeki tüm kullanım hakkını bir anda kaybeder. Kiracının herhangi bir şekilde hak iddia edebilmesinin de imkanı kalmaz.

Aynı şekilde kiracılar özellikle yüksek fiyatlı kiraların olduğu büyükşehirlerde ev arkadaşı olarak masrafları paylaşmak istiyorlar. Bu durum da ev sahibine genellikle bildirilmemektedir. Ancak ev sahibinden habersiz ev üzerinde kiralama işlemi yapmak yasal değildir. Bunun için ev sahibinin yasal izni gerekmektedir. Bu yasal izin temin edilmeden ev arkadaşı alınması kira sözleşmesinin feshine gerekçe olabilir.

Emlak365.com