Kiracı evden erken çıkarsa depozito yanar mı?

Kiracıların sözleşme süreleri tamamlanmadan evden çıkmaları durumunda ödemiş oldukları depozitonun yanıp yanmayacağı merak ediliyor. Kiracı evden erken çıkarsa depozito ev sahibine mi kalır?
Kiracı evden erken çıkarsa depozito yanar mı?

Kiracıların yaşadıkları en büyük sıkıntılardan birisi de evi tutarken ev sahiplerine ödedikleri depozitoyu evden çıkarken almak istemeleri durumunda ev sahiplerinin buna dair çeşitli bahaneler üreterek geri ödeme yapmaması oluyor. Bu konuda ev sahipleri farklı bahaneler üretirken bunların çoğu da hukuken geçerli olmayan şeyler oluyor.

DEPOZİTO NEDİR?

Kiracılar ev kiraladıkları sırada bir güvence bedeli olarak ev sahibine 3 kira bedeli geçmeyecek miktarda depozito ödemesi yapıyorlar. Bu yapılan ödeme ile verilen para ev sahibinin olmuyor. Bu sadece kiracının eve zarar vermesi durumunda zararın tanzim edilmesine dair güvencedir. Kiracı eve zarar vermemişse ödenen depozito da kiracıya herhangi bir kesinti yapılmadan iade edilmek zorundadır.

KİRACI SÖZLEŞME SÜRESİ DOLMADAN EVDEN ÇIKARSA DEPOZİTOYA NE OLUR?

Kiracının sözleşme süresi dolmadan evden çıkması durumunda depozitoya herhangi bir şekilde etki edecek bir durum bulunmamaktadır. Kiracının evden erken çıkması ile oluşan durum ayrı bir vakadır, depozito ise ayrı bir vakadır. Kiracı evden erken çıkarsa ve buna ev sahibinin rızası yoksa ev sahibinin sözleşmenin kalan süresine göre bir tazminat hakkı doğacaktır. Bu tazminat hakkı ev sahibi ile kiracının anlaşması ile de çözülebilir, mahkeme yoluyla da çözülebilir.

Ev sahibi mahkeme yolunu seçerse mahkeme kiracının boşalttığı evin ortalama ne kadar sürede bir başkasına kiralanabileceğine bakarak bir tazminat kararı verecektir. Bu bir aylık kira bedeli de olabilir, 3 aylık kira bedeli de olabilir. Ancak bu durum ödenmiş olan depozitoyu etkilemez. Ev sahibi kiracıya depozitoyu iade etmek zorundadır. En fazla bu tazminat bedeli kiracının da onayının olması şartıyla depozito ile ödenmiş sayılabilir.

Öte yandan kira sözleşmelerine de sözleşme süresi dolmadan evden çıkılırsa depozito yanar gibi bir madde eklenemez. Eklense bile hukuken bu maddenin bir geçerliliği olmayacaktır.