Kiracı Eve Zarar Verirse Kira Sözleşmesi Feshedilir Mi?
Kira sözleşmeleri ile alakalı olarak bazı teknik detaylar yeteri kadar bilinmemektedir. Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkileri tanzim eden kira sözleşmeleri taraflara bazı haklar ve yükümlülükler vermektedir. Kiracı kiralamış olduğu eve zarar verirse kira sözleşmesi sona erdirilebilir mi? Eve zarar veren kiracı evden hemen çıkarılabilir mi? Kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahiplerinin takip etmeleri gereken işlemler nelerdir?
KİRACI EVE ZARAR VERİRSE KİRA SÖZLEŞMESİNİN DURUMU
Kira sözlşemesi ile kiracılar kiralamış oldukları evi özenli kullanmakla yükümlü olmaktadırlar. Bu özenli kullanımın dışına çıkmak ise kira sözleşmelerinin gereğinin yerine getirilmemesi anlamına gelmektedir. Bu kapsamda eve zarar veren kiracı öncelikle kira sözleşmesinin hükümlerini çiğnemiştir. Ancak burada eve verilen zararın niteliği önemlidir. Buna göre kira sözleşmesinin akıbeti belirlenebilmektedir.
Kira sözleşmeleri ile alakalı olarak karar verebilmek için evde oluşan zarara bakılmalıdır. Eğer kiracı eve bir zarar vermişse bu verilen zararın telafisi talep edilebilir. Ancak eve zarar verme meselesi ucu açıktır. Kanuna göre kiracının evde büyük değişimler yapması ve bu değişimler ile eve zarar vermişse kusurlu sayılmaktadır. Bu durumda ev sahipleri bazı haklarını kullanabilmektedirler.
Kiracının eve verdiği zararın telafisi ve geri dönüşü mümkün ise ev sahibi kiracıya yazılı bir ihtar göndererek 30 gün içerisinde evi eski haline getirmesini isteyebilir. Bu süre içerisinde ev eski haline getirilirse sorun kalmayacaktır. Ancak kiracı gereğini yapmaz ve evi aynı şekilde kullanmaya devam ederse 30 gün sonunda ev sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip olacaktır.
Kiracının eve verdiği zararın eğer telafisi yoksa o zaman ev sahibinin kiracıya herhangi bir ihtar göndermesine gerek yoktur. Ev sahibi direkt olarak kira sözleşmesini feshederek kiracıyı evden çıkarabilir.