Kiracı evin anahtarını değiştirebilir mi, masrafı kiradan düşülür mü?

Kiralık evlerde kapı kilidi güvenlik açısında kiracılar tarafından değiştirilmek istenmektedir. Kapı kilidinin değişiminde ev sahibi ve kiracıları yasal hakları nelerdir? Evin anahtarı değişirse masraf kime aittir?
Kiracı evin anahtarını değiştirebilir mi, masrafı kiradan düşülür mü?

Yeni kiralanan evlerde kiracıların ilk yapmak istedikleri şey evin anahtarını değiştirmek oluyor. Evin daha önce kim tarafından kiralanmış olduğunu bilmeyen kiracılar kendilerini güvende hissedebilmek için kilit değişikliği yapmayı isteyebiliyorlar. Gayet insani olan bu durum ev sahipleri ile kiracılar arasında ilk sorun olabiliyor. Bazı ev sahipleri evin kilidinin değişmesini istemeyebiliyorlar. Bir de bu kilit değişimi masrafının kime ait olacağı da tartışma konusu edilebiliyor. 

KİRACI KİLİT DEĞİŞEBİLİR Mİ?

Kiracılar yeni kiralamış oldukları evlerde anahtarı değiştirme hakkına sahiptirler. Ancak bunun ev sahibine bilgi verilerek yapılması gerekmektedir. Ev sahibine çekincelerini aktaran kiracı bu işlem konusunda anlaşma yoluna gidebilir. Kiracının evin kilidini değiştiremeyeceğine dair herhangi yasal engel bulunmamaktadır. Ev sahibi onay verdikten sonra zaten arada herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. 

Ev sahiplerinin kiracıların bu kilit değişim taleplerine onay vermeme nedenleri kendilerine çıkacak olan masraf olarak bilinmektedir. Bu masrafı boş bir masraf olarak gören ev sahipleri bu ödemeyi yapmak istemiyorlar. Bundan dolayı da kiracılara izin vermiyorlar. Ancak yasal koşullarda esasında kiracının böyle bir izin alma zorunluluğu da yok. 

Ev sahipleri kiracıların evin anahtarını değiştirmesine onay vermiyorlarsa gayrimenkul hukuki uzmanlarına göre kiracılar ısrarcı olmamalılar. Bunun yerine kiracı kapının anahtarını değiştirip eski kilidi saklamalılar. Evi ev sahibine teslim ederken kiracı taktığı kilidi alıp eski kilidi yerine takarak evi ev sahibine teslim eder. Bu şekilde ne ev sahibi tarafında ne de kiracı tarafında herhangi bir sorun çıkmayacaktır. 

KİRADAN DÜŞÜLÜR MÜ?

Herhangi bir kusuru olmayan bir demirbaşın değiştirilip yerine yenisinin takılması durumunda masrafın kiradan düşülüp düşülemeyeceği oldukça tartışmalıdır. Öncelikle bu durumun bir ihtiyaç olup olmadığına karar verilmesi gerekiyor. Eğer ihtiyaçtan kaynaklanıyorsa, kiracı için durum çekilmez hale gelmişse ev sahibi bu masrafı karşılamak durumundadır. Ancak bu gerekçeler yoksa masraf kiracıya kalacaktır.