Kiracı kaçak elektrik kullanırsa ev sahibine ceza gelir mi?
Kiracıların zaman zaman kiralamış oldukları evlerde elektriği kaça kullanmalarından dolayı cezai yaptırımlar gündeme gelebilmektedir. Kaçak elektrik kullanımının tespiti durumunda istisnasız olarak ceza verilmektedir. Peki bir evde kaçak elektrik kullanımı tespit edilmişse ceza ev sahibine mi yoksa kiracıya mı verilir? Kiracının kaçak elektrik kullanımından ev sahibi sorumlu tutulabilir mi?
KİRACININ KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMININ SONUÇLARI!
Kaçak elektrik kullanımında ceza verilmesi gündeme geldiğinde abonelik sözleşmesi üzerinden hareket edilmektedir. İlgili elektrik şirketi ile kimin abonelik sözleşmesi varsa dolayısıyla cezanın muhatabı da o olacaktır. Yani eğer kiracılı bir evde kaçak elektrik kullanımı olmuşsa ceza verilirken elektrik aboneliğinin kimin üzerine olduğuna bakılır. Eğer abonelik ev sahibinin üzerineyse kiracının yaptığı hata, işlediği kusur nedeniyle ev sahibi ceza ile karşı karşıya kalacaktır.
Elektrik aboneliği kiracının üzerineyse kaçak elektrik kullanımında ev sahibinin pek bir sorumluluğu olmayacaktır. Ceza abonelik üzerine geleceği için direkt olarak kiracının adına verilecek bir ceza meydana gelecektir. Ev sahipleri çok özel durumlar olmadıkça böyle bir durumda cezai bir yaptırım ile karşı karşıya kalmaz.
EV KİRAYA VERİRKEN DİKKAT!
Kiracılar ev kiralarken genellikle elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri kendi üzerilerine almak istemiyorlar. Bu durum bu abonelikler için ödenecek olan depozito bedellerinin ekstra maliyet oluşturmasından kaynaklanıyor. Ev sahibi adına kayıtlı olan abonelikler üzerinden bu hizmetleri almak istiyorlar. Ancak bu ev sahipleri için büyük bir risk oluşturuyor. Eğer kiracı bu abonelik işlemlerini yapmazsa ev sahibine borç da bırakabilir, kaçak kullanım cezasını da ev sahibine yükleyebilir. Bu duruma düşmemek için ev sahiplerinin ev kiralarken kiracıların abonelik işlemlerini yapmalarını istemeleri gerekmektedir.