Kiracı Kira Sözleşmesi Yapıldıktan Sonra Evi Kiralamaktan Vazgeçerse Ne Olur, Tazminat Cezası Öder Mi?

Kiralamak için anlaşılan bir ev için kira sözleşmesi imzalamasına rağmen kiralamaktan vazgeçen kiracının yasal sorumluluğu nedir? Kiracı sözleşmeden cayarsa tazminat öder mi?
Kiracı Kira Sözleşmesi Yapıldıktan Sonra Evi Kiralamaktan Vazgeçerse Ne Olur, Tazminat Cezası Öder Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiracılık ilişkisi kira sözleşmesi ile kurulmaktadır. Bu kira sözleşmeleri yazılı veya sözlü olabilmektedir ama son yıllarda genellikle yazılı kira sözleşmeleri yasal güvence olmaları sebebiyle daha çok tercih edilmektedir. Peki bir kiracı ev sahibi ile her konuda anlaşıp kira sözleşmesi imzaladıktan sonra evi kiralamaktan vazgeçerse ne olur? Kiracı böyle bir durumda ev sahibine tazminat ödeme durumunda kalabilir mi?

KİRACI EVİ KİRALAMAKTAN VAZGEÇERSE NE OLUR?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında imzalanan kira sözleşmelerinden yasal cayma süresi 14 gün olarak uygulanmaktadır. Kira öszleşmesi imzalandıktan 14 gün sonrasına kadar taraflar kira sözleşmesinden cayma haklarına sahiptirler. Bu 14 günlük sürenin aşılmaması gerekmektedir. Aşılması durumunda tarafların cayma hakları ortadan kalkar.

Kiracı erğer cayma hakkını belirtilen süre içerisinde kullanırsa ev sahibine herhangi bir ödeme yapmak zorunda değildir. Ancak kiralama sırasında vermiş olduğu kaparo bedeli kiracıya geri verilmemektedir. Kiracı bu ödemeyi ev sahibinden isteme hakkına sahip değildir.

Ev sahibi kira sözleşmesinden cayma yolunu tercih ederse o zaman da kiracıdan almış olduğu kaparoyu eksiksiz bir şekilde geri iade etmesi gerekmektedir. Ev sahipleri bu ödemeleri geri verme konusunda aksi yönde talepte bulunamazlar.

Yasal cayma süresinin aşılması durumunda kira sözleşmesinden vazgeçilmesinin ise taraflara farklı yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Kira sözleşmesinden taraflar tek başlarına haklı bir gerekçe göstermeden sonlandıramazlar. Kiracı sözleşmeyi sonlandıran tarafsa ev sahibine sözleşmeden doğan kira alacaklarının tamamını ödemekle yükümlü olurlar. Ancak mahkeme sürecinde ortalama 3 kira bedeli üzerinde anlaşma sağlanmaktadır. Ev sahibinin ise kira sözleşmesinden tek taraflı olarak vazgeçme hakları yoktur. Kiracı sözleşmeye dayanarak evde kalmakta ısrarcı olabilir.