Kiracı otururken ev satılır mı, yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahipleri kira ile uğraşmak yerine evlerini satmayı tercih ediyor. Bu şekilde ise kiracılar zor durumda kalıyor. Peki, kiracı otururken ev satılır mı? İşte detaylar.
Kiracı otururken ev satılır mı, yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kira fiyatlarındaki artış vatandaşların cebini zorlarken ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkarıp, daha yüksek fiyata evlerini kiraya verebilmek için türlü yöntemler deniyor. Bunda ilk olarak yasal kira artış oranının üzerinde yapılan zam talepleri, tadilat bahanesi ya da kendim oturacağım gibi yollar geliyor. Son dönemde ise kiracı ile uğraşmak istemeyen ev sahipleri, ya gerçekten evlerini satacakları için ya da daha yüksek fiyata kiraya verebilmek için evi satacaklarını iddia ediyor.

Kiracı otururken ev satılır mı?

Ev sahipleri son dönemde 5 yılın altındaki kiracıları için TÜFE 12 aylık değişim oranı üzerinden artış yapamayacaklarını öğrendikleri için kiracılarını evden çıkarmak istiyor. Bu durumda da ilk olarak evlerini satarak yüksek piyasadan faydalanmayı tercih ediyorlar.

Kiracı içerisindeyken evi satışa çıkarmak ve satmak mümkün olmaktadır. Ancak evi satın alan kişinin, tapu devir tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekiyor. Bu ihtarnamede taşınmazın yeni sahibi olduğunu, kira bedelini belirtilen şekilde hesabına yatırması ya da kira sözleşmesinin bitimi tarihinde tahliye etmesini istemesi gerekiyor.

Bu kapsamda sözleşme tarihleri büyük önem arz ediyor. Örneğin 1 Ocak 2022 tarihinde başlayan ve 31 Aralık 2022 tarihinde biten bir kira sözleşmesinde, eski mal sahibi taşınmazı 1 Mart'ta sattığında, yeni malikin kiracıya ihtar çekerek 6 ay süre vermesi gerekiyor. Çünkü 9. ayda tahliye hakkı oluşmakta ve 12. ayı beklemek zorunda olmayacak. Fakat 1 Ekim'de satılırsa yeni sahibin 6 ay süre vermek yerine ihtar göndererek 31 Aralık'ta evi tahliye talebi yapabiliyor.

Kiracı her iki durumda da evden çıkmıyorsa bu kez mal sahibinin tahliye davası açma hakkı doğuyor. Buna göre kiracılı bir ev satılabilir, kiracıdan evi tahliye etmesi yukarda belirtilen kurallar çerçevesinde istenebilmektedir. Öte yandan yeni mülk sahibi ve kiracı anlaşırsa belirli şartlar dahilinde kiracı olarak aynı evde oturmaya devam edebileceklerdir.

Emlak365.com