Kiracı Sözleşme Tarihinden Önce Evden Çıkmak İsterse Ne Olur?

Ev kiralarken yapılan kira sözleşmesi öncesi evden ayrılmak kimi zaman soruna yol açmaktadır. Bu konuda tedirginlik yaşayan kişiler kira sözleşmesinden önce evden çıkmak istersek ne olur araştıyor.
Kiracı Sözleşme Tarihinden Önce Evden Çıkmak İsterse Ne Olur?

Bir eve taşınırken öncelikle kira sözleşmesi/ kontratı yapılmaktadır. Bu sözleşme hem ev sahibinin haklarını hem de kiracının haklarını korumaktadır. Söz konusu sözleşmede kiracının evi ne kadar süreyle kiralayacağı bilgisine yer verilmektedir. Örneğin bir yıllık kira sözleşmesi yapıldığında kiracı bu bir yılın sonunda evden ayrılmak zorunda değildir. Ev sahibi ile anlaşma sağlandığı müddetçe sözleşme yenilenir ve kiracı dairede oturmaya devam eder.

Bunun yanında kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak da sıkça rastlanılan bir durumdur. Kiracı, sözleşme süresi sona ermeden evde ayrılmak isteyebilir. Bu konuda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda hem kiracıyı hem de ev sahibi koruyan dengeli hükümler yer almaktadır.

KİRA SÖZLEŞMESİ BİTMEDEN EVDEN ÇIKILIR MI?

Kiracının, kira sözleşmesi bitmeden evden ayrılması mümkündür. Kira hukukunda belirli süre kira sözleşmesi süresinin bitiminde kiralayan tarafından sona erdirilememektedir. Kira sözleşmesini uzatma imkanı kiracıya aittir ancak kira süresi sona ermeden tahliye olmak belirli kurallar çerçevesinde yapılabilmektedir.

Türk Borçlar Kanunu'nun 325'nci maddesindeki düzenlemeye göre kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak mümkündür ancak burada kiracının hukuki sorumluluğu başlamaktadır. Böyle bir durumda sözleşme sona ermediği için kiracı evi boşaltabilir ancak sözleşme süresinin bitimine kadar kira borcunu, aidatı ve ortak giderleri ödemekle yükümlüdür.

Kiracı Sözleşme Tarihinden Önce Evden Çıkmak İsterse Ne Olur?

Kanunda bu süre ile ilgili net bir hüküm bulunmamaktadır ancak kiralananın yeniden kiraya verilebileceği makul bir süre olarak belirtilmiştir. ayrıca sözleşmede erken tahliye durumunda kalan tüm kira bedellerinin muaccel olacağı gibi hükümler bulunuyorsa, kiracıya kalan bedellerin tamamını ödetme yükümlülüğü yüklenemez.

KİRACININ SÖZLEŞMEDEN ÖNCE EVDEN ÇIKMASI HALİNDE DEPOZİTO VERİLİR Mİ?

Kiracısı sözleşme tarihinden önce evden ayrılmak isteyen ev sahipleri genellikle depozitoyu geri ödemek konusunda çekimser davranır. Normal durumlarda depozito, evin teslim alındığı gibi iadesinin, ödenmeyen son kira bedeli gibi taşınmazın borçsuz olarak iade edilmesinin teminatı olarak alınmaktadır. Bu şartlar yerine getirildiğinde de teslim edilmesi gerekir. Ev sahipleri, kira sözleşmesine '' kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak depozitoyu yakar '' gibi bir ibare ekleyemez. Ekleseler dahi depozito, cayma ya da cezai şart olarak kullanılması mümkün değildir.