Kiracı Tahliye Davası Nedir, On Yıllık Kiracının Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Ev sahipleri kimi zaman kiracılarının evi tahliye etmesini talep ediyor. Bu durumda devreye kiracı tahliye davası giriyor. Peki kiracı tahliye davası nedir, on yıllık kiracının tahliyesi nasıl yapılır
Kiracı Tahliye Davası Nedir, On Yıllık Kiracının Tahliyesi Nasıl Yapılır?

Ev sahiplerinin, mülklerinde oturmakta olan kiracıyı herhangi bir nedenle hukuki yollar ile evden çıkarmasına kiracı tahliyesi adı verilmektedir. Kiracının mülkten tahliye edilmesi çeşitli yollarla sağlanabilmektedir. Bunun için tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliye davası ya da tahliye talepli icra takibi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

KİRACI TAHLİYE DAVASI NEDİR?

Kiracı tahliyesine ilişkin hükümler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde 347'de yer almaktadır. Ayrıca kiracı tahliyesi, tek bir kurala ya da nedene bağlı olarak yapılmamaktadır. Olayın nedenleri değerlendirilerek hukuki bir yol çizilmelidir.

Kiracının tahliyesi için öncelikle kiracının ne kadar süredir orada ikamet ettiği, ödemelerini düzenli yapıp yapmadığı, kiraya verenin ihtiyaçları, piyasa genel durumu gibi unsurlar göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.

Bunun yanında kira sözleşmesi için belirli bir tarih olsa da bu sürenin bitmesi, kiracının çıkarılması için haklı bir neden değildir. Süre dolduktan sonra kiracının kendi isteğiyle çıkmadığı sürece belirli hususlar dışında ev sahibinin çıkarma hakkı yoktur.

Kiracı Tahliye Davası Nedir, On Yıllık Kiracının Tahliyesi Nasıl Yapılır?

ON YILLIK KİRACI TAHLİYESİ NASIL YAPILIR?

Normal şartlarda kira sözleşmesi bittikten sonra süre uzatılabilir ancak süre bittiği için kiracının tahliyesi istenemez. Bunun sınırsızca tüketilmesi, kişinin mülkiyet hakkını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple kanun gereği, kiracının süresini dolduğu zaman çıkarılabilmesi için 10 yıllık kiracı olma şartı aranmaktadır.

Kiracı, toplam 10 kez kira sözleşmesini yenilemişse bu süreyi takip eden her yeni kira yılından 3 ay öncesinde kiracıya bildirim yapılarak evi ya da işyerini tahliye etmesi istenebilir. Bu istek fesih bildirimi yapılarak gerçekleştirilmektedir.

10 yıllık süreden sonraki bildirim üzerine kiracının tahliyesi tahliye davası ile sağlanmaktadır. Bunun yanında kiracı tahliye davası açabilmek için bunu kanıtlanabilir nedenlerle açıklamak gerekir.

Öte yandan kir sözleşmesi 5 ya da 10 yıllık yapılanların bu durumda 10 yıllık uzama süresi 5. ya da 10. yıldan sonra sayılmaya başlanmaz. Yine ilk yılın sonundan itibaren sayılır.