Kiracı Yasal Kira Artış Oranını Kabul Etmezse Ev Sahibi Ne Yapabilir? Hakları Neler?

Kira artış oranına ilişkin hükümler yasal koruma altındadır. Peki kira artış oranını kiracı kabul etmezse ev sahibi hangi haklara sahip olur? Bu durumda ne yapılır? İşte yasal sürecin detayları...
Kiracı Yasal Kira Artış Oranını Kabul Etmezse Ev Sahibi Ne Yapabilir? Hakları Neler?

Bilindiği üzere kira artış oranları her ay Türkiye İstatitik Kurumu verileri ile yenileniyor. Açıklanan enflasyon oranlarına göre oluşan rakamlar yasal sınır oluyor. İlan edilen kira artış oranı bir aylık süreç için geçerli olurken o ay içinde sözleşme yenilenmesi halinde bildirilen oran kadar kira fiyatı artırılabiliyor. Ev sahiplerinin yasal hakkı olan bu oran ise bazı zamanlarda kiracılar tarafından kabul edilmiyor.

KİRACILAR YASAL KİRA ARTIŞ ORANINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?

Önceklikle kira artış oranı; Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve daha sonra yasalaşan hesaplama formülü ile bulunuyor. Bu formül TÜİK tarafından her ay açıklanan enflasyon oranları sonrasında oluşan son 12 Aylık TÜFE oranları kadardır. Buna göre 12 aylık TÜFE oranları kira fiyatlarına yapılacak zam tutarını gösterir.

Nisan Ayı için Örnek Hesaplama

Nisan 2022 döneminde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre son 12 aylık TÜFE oranları yüzde 29.88 olarak belirlendi. Bu oran aynı zamanda nisan ayı için kira artış oranı oldu. Nisan ayında kira sözleşmesi yenileyecek olan ev sahibi ve kiracılar ise bu oran üzerinden kira zammını belirleyecekler. Nisan ayı verilerine göre ise aylık kirası 1000 TL olan bir ev için zam tutarı 298 TL olacak ve yeni kira 1298 TL olacak.

En Yüksek Zam

Kira fiyatlarına yapılabilecek en yüksek zammı yukarıda 1000 TL üzerinden hesapladık. 12 aylık TÜFE oranları en yüksek zam oranını gösterir. Ev sahipleri TÜFE oranları üzerinden daha fazla zam yapamazlar yasal değildir. Böyle durumlarda kiracıların yasal yollara başvuru yapmaları hakları oluşur.

En Düşük Zam

En düşük zam oranına ilişkin yasal bir sınır bulunmuyor. Ev sahibi ve kiracılar kendi aralarında anlaşmaları halinde hiç zam yapmadan sözleşmelerini bir yıl yenileyebilir yada ilan edilen yasal kira artış oranının altında herhangi bir rakamda anlaşabilirler.

Yasal Oranı Kiracı Kabul Etmezse Ne Olur?

Uygulamada olan yasal kira artış oranını kiracının kabul etmeme şansı bulunmuyor. Ancak ev sahibi ile kiracı arasında sözleşme daha önceden yapılmışsa o sözlşemede yazan orana göre artırım yapılır. Kiracı yasal oran ile belirlenen kirayı ödemezse; kirasını ödemeyen kiracıya karşı başvurulacak hükümlere gidilebilir ve ahliye talepli icra başlatılabilir veya tahliye davası açılabilir.