Kiracı zammı kabul etmezse ne olur, evden çıkarılır mı?
Kiracılar ve ev sahipleri ile aralarındaki en önemli sorun son dönemlerde kira zamları oldu. Ev sahipleri yüksek kira zammı yapmak isterken kiracılar ise mümkünse kiraya zam yapılmamasının yollarını arıyorlar. Bu anlaşmazlıklar ise çok büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Özellikle tarafların hukuki haklarını tam anlamıyla bilmemeleri bu anlaşmazlıkların uzamasına da neden oluyor.
YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI VAR!
Konut kiralarında 1 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırlaması devam ediyor. Bu süreçte yenilenecek olan kira sözleşmelerinde ev sahipleri yüksek oranlarda kira zammını yasal olarak talep edemezler. Buna dikkat etmeden kiracıya yapılan kira zammı teklifi eğer yasal sınırı aşıyorsa kiracılar kabul etmek zorunda değiller. Hatta kiracılar bu şekilde yapılan zamların gereklerini yerine getirmek zorunda değiller. Ev sahibi mahkemeye gitse dahi bu durumda haksız çıkacaktır.
Kiracıların mağdur edilmemesi için yasal düzenlemeler nasıl yapılıyorsa kanun ev sahiplerini de koruyor. Ev sahipleri yasal sınırlar içerisinde kalmak şartıyla sözleşmede yazılı olan zam tarihinde evin kira fiyatını arttırabilirler. Bu durumda ise kiracıların herhangi bir şekilde itiraz hakları bulunmuyor. Örneğin kira sözleşmesinin yenileneceği dönem gelmişse ve ev sahibi yüzde 25 kira zammı yapıyorsa kiracılar bunu kabul etmek zorundalar. Bu şekilde kira güncellenerek ödeme günleri aksamadan ev sahibine kira ödemeleri yapılmalıdır.
Kiracının yasal sınırlar içerisinde yapılan kira zammını kabul etmemesi durumunda ev sahibi kira sözleşmesinin dolması ile beraber kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip olurlar. Kiracı evden çıkmamak konusunda ısrarcı olursa mahkeme kanalıyla evden çıkarılırlar.