Kiracıdan kalan elektrik borcunu ev sahibi mi öder?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında çıkan meselelerden birisi de kiracının elektrik borcu bırakarak evden çıkmasıdır. Peki böyle bir durumda elektrik borcunu kim öder? Ev sahibi kiracının elektrik borcundan dolayı sorumlu olur mu?
Kiracıdan kalan elektrik borcunu ev sahibi mi öder?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunların bir kısmı kiracının evden çıkmasından sonra başlayabiliyor. Kiracı evden çıkarken eğer elektrik borcu bırakmışsa bu borç ev sahiplerini zor durumda bırakabiliyor. Peki kiracıdan kalan elektrik borcu için ev sahiplerinin sorumluluk alanlarının kapsamı nelerdir? Kiracının elektrik borcu ev sahibini ne kadar ilgilendirir? 

KİRACI ELEKTRİK BORCU BIRAKIRSA NE OLUR?

Öncelikle kiracının elektrik borcu bırakmasının ev sahipleri için çok fazla sorun olmaması için en baştan yapılması gereken bir işlem bulunmaktadır. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kesinlikle elektrik aboneliğinin kiracının üzerine alınmasını sağlamalıdırlar. Bunu yapmayan kiracılara ev kiralamamak ev sahiplerinin yapacakları en doğru iş olmaktadır. Aksi durumda kiracı eğer elektrik borcu bırakıp gider ve elektrik aboneliği de ev sahibinin üzerineyse ev sahibi itiraz hakkı olmaksızın bu borcu üstlenmek zorundadır. Hukuken de yapılabilecek pek bir şey yoktur. Kiracıdan kanun aracılığı ile bu borç talep edilebilir ama onun da ispat yükümlülüğünden dolayı sonuç alınamayacaktır. Sonuç alınsa bile çok uzun sürecektir. 

Kiracıların kendi isimleri üzerine aldıkları aboneliğe elektrik borçlarının kalması ise ev sahipleri pek ilgilendirmemektedir. Bu borç şahsi bir borç olmaktadır. Sorumlusu da direkt olarak kiracının kendisidir. Ancak burada kritik bir detay vardır. Kiracı evden çıkmış ve elektrik borcu bırakmışsa o eve girecek olan yeni kiracı elektriği üzerine almak istediğinde bu borç ile karşılaşabilir. Bu durumda eski kiracının elektrik kurumuna ödediği depozito ücretinden bu borç tahsil edilecektir. Ancak depozito ücreti borcu ödemeye yetmezse o zaman ev sahibi bu ödemeyi yapmak zorunda kalabilir. Bu zorunluluk hukuki bir zorunluluk değildir. Sadece yeni kiracının aboneliğinin başlatılabilmesi için borcun kapanması gerekebilir.

Öte yandan ilgili elektrik dağıtım kurumu kiracı hakkında icra işlemi de başlatabilir. Bundan ev sahipleri yine sorumlu olmayacaklardır.