Kiracılar dikkat! Bunu yaparsanız ev sahibine ödediğiniz o parayı hemen geri alabilirsiniz!

Kiracılardan akıl almaz isteklerde bulunmaya başlayan ev sahipleri bu talepleri ile kiracıları mağdur ediyorlar. Kiracıların ise yasal hakları bulunuyor. Kiracılardan fazladan depozito alan ev sahipleri o fazlalık parayı iade etmek zorundalar. İşte fazla depozitoyu ev sahibinden almanın yolu...
Kiracılar dikkat! Bunu yaparsanız ev sahibine ödediğiniz o parayı hemen geri alabilirsiniz!

Ev sahiplerinin fahiş kira zamları yapmaları son dönemlerde gündemden düşmüyor. Yüzde 25 kira zammı sınırı getirilmesi bile ev sahiplerini durduramadı. Çeşitli yan yollara başvuran ev sahipleri kiracıları yüksek kira zammına zorla da olsa ikna edebiliyorlar. Ancak ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar kira zamları ile sınırlı kalmıyor.

YÜKSEK DEPOZİTO ÖDEMESİ ALIYORLAR

Ev sahipleri kiracılarından son dönemlerde yasal sınırı aşan bedellerde depozito ödemeleri talep ediyorlar. Ev kiralamak zorunda olan kiracılar ise bu depozito talebini kabul etmek mecburiyetinde kalıyorlar. Yasal olarak ev sahipleri kiracılardan en fazla 3 aylık kira bedeli karşılığı kadar depozito talep edebiliyorlar. Ancak bazı ev sahiplerinin 6 aylık kira bedeline karşılık gelece3k şekilde depozito istemeye başladıkları bildiriliyor.

Ev kiralarken ödenen depozito ev sahibinin güvencesidir. Ev sahibi kiracının eve vereceği olası zararlar karşısında bu parayı almaktadır. Bu da yasal bir ödemedir. Kanun tarafından ev sahiplerine böyle bir hak verilmiştir. Ancak kiracının evi kiralarken ödediği depozito ev sahibinin parası değildir. Kiracı eğer eve zarar vermezse ev sahibi bu parayı eksiksiz bir şekilde kiracıya iade etmek zorundadır. Eve zarar veren kiracının bu zararlarını ispat etmek ise ev sahibinin yükümlülüğüdür.

EV SAHİBİNDE DEPOZİTOYU EVDEN ÇIKMADAN İADE ALABİLİRSİNİZ

Kiracılar yasal haklarını genelde bilmedikleri için ev sahipleri kiracıları istedikleri gibi mağdur edebiliyorlar. 3 aylık kira bedeli yasal sınırından daha fazla depozito ödemesi yaparak ev kiralayan bir kiracının fazladan ödediği depozitoyu ev sahibinden iade alma hakkı vardır. Kira sözleşmesi yaparken fazladan depozito ödemesi yapılmışsa kiracılar ev sahibi hakkında icra takibi başlatarak veya alacak davası açarak bu fazla ödemeleri geri alabiliyorlar.