Kiracılar dikkat! Ev sahibinden habersiz bunu yaparsanız cebinizden iki kat para çıkar!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tadilat meselesine dair çok sayıda sorunun cevabı aranıyor. Ev sahibinin istememesine rağmen kiracı tadilat yaparsa konunun hukuki sonucu ne olur?
Kiracılar dikkat! Ev sahibinden habersiz bunu yaparsanız cebinizden iki kat para çıkar!

Kiracıların evlerde tadilat yaptırmak istemeleri sıklıkla ev sahiplerinin karşılaştıkları bir durumdur. Ancak ev sahipleri genellikle gereksiz gördükleri tadilatları evlerine yaptırmak istemezler. Çünkü kiracı bunun masrafını kiradan düşmek isteyecektir. Ev sahibi kira gelirinin kesintiye uğramasını istemeyecektir. Bundan dolayı da meselenin hukuki süreçleri merak konusu olabiliyor. 

TADİLAT İÇİN YASAL KAİDELER NELERDİR?

Kiracının evde tadilat yaptırmak istemesi bazı durumlarda bir haktır. Acilen yapılması gereken bir tadilat varsa bunun ev sahibinde karşılanması hukukidir. Ev sahipleri bu tadilattan kaçamazlar. Örneğin evin elektrik tesisatında kiracının kusurundan kaynaklanmayan bir arıza meydana gelmişse ev sahibi bunu yaptırmak veya masrafını karşılamakla yükümlüdür. 

Kiracı evi kiralarken ev sahibi ile evde bazı onarımlar yapılmasına dair anlaşma sağlayabilir. Örneğin ev sahibinden mutfak dolabının değiştirilmesini isteyebilir. Eğer bu durum kira sözleşmesine işlenmişse ev sahipleri bu tadilatı da yaptırmak zorundadırlar. Ancak sözlü bir anlaşma yapılmışsa ev sahipleri bundan kaçınmak isteyebilirler ve kiracının da elinde yasal bir dayanak olmayacaktır. 

Yapılması gerekli olmayan tadilatlar ise ayrı bir başlıkta değerlendirilmektedir. Mesela bankonun odaya katılması  bu şekilde bir tadilat sayılabilir. Yapılmazsa kiracı bir eksiklik yaşamayacaktır. Ancak kiracı bunu ısrarla yaptırmak isterse o zaman hukuki süreç farklı işleyecektir. Kiracı ev sahibinin evinde kafasına göre yapısal değişiklik yapamaz. Bu yapılan değişiklikler ev sahibinin onayı alınmadan yapılırsa ev sahibi bu tadilatın masrafını karşılamak zorunda değildir. Hatta ev sahibi bunu bir adım öteye taşıyarak evin eski haline getirilmesini de talep edebilir.

Ev sahibi evin eski haline getirilmesini talep ederse emsal Yargıtay kararına göre kiracılar bunu yapmak zorundadırlar. Ancak bunu hemen yaptırmaları zorunlu değildir. Yasalar kiracının evi ev sahibine teslimine kadar kiracıya süre vermektedir. Bu tüm maliyeti de kiracı karşılamaktadır.