Kiracılar dikkat, sakın bunu yapmayın! Kira sözleşmeniz hemen feshedilir!

Kiracıların ev sahipleri tarafından bazı durumlarda evden çıkarılabileceklerine dair küçük ayrıntılar pek bilinmiyor. Bu da kiracıların hiç beklemedikleri anda evden çıkarılmalarına neden oluyor.
Kiracılar dikkat, sakın bunu yapmayın! Kira sözleşmeniz hemen feshedilir!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında son dönemlerde adeta akıl oyunları oynanıyor. Ev sahipleri kiracıları evden çıkarıp yerlerine yeni kiracı bularak daha yüksek kira geliri elde etmek istiyorlar. Kiracılar ise ev bulmanın güç ve yüksek maliyetli olduğu bir dönemde evlerinden çıkmak istemiyorlar. Ancak bazı küçük ayrıntılara dikkat edilmemesi durumunda kiracılar bir anda evden çıkarılma riski ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Üstelik herhangi bir yasal hakları da kalmıyor.

KİRAYI DÜZENLİ ÖDEMEK YETERLİ DEĞİL!

Türkiye'de kiracılar kira sözleşmelerinin ana hükmü olan kira ödemelerini düzenli yapılması halinde evden çıkarılamayacaklarını düşünüyorlar. Oysa kira sözleşmelerinin taraflara yüklediği farklı sorumluluklar bulunuyor. Bu sorumluluklar yerine getirilmemesi durumunda kiracı kirasını düzenli olarak ödüyor olsa bile kendisini kurtaramıyor.

Kira sözleşmeleri kiracıya özen yükümlülüğü getirmektedir. Bu özen yükümlülüğünün yasal yorumu oldukça geniştir. Sadece kiralanan eve özen göstermek yeterli gelmemektedir. Kiracı eve de özen göstermek zorundadır ama bunun yanında komşuları ile de özenli bir ilişki kurmalıdır. Komşularına kaba davranan, hakaret eden, komşusunu çeşitli yollarla rahatsız eden kiracılar bu davranışlarıyla kendi kira sözleşmelerini riske atmaktadırlar. Bu risk çerçevesinde ise kiracılar bir anda kira sözleşmelerinin sürpriz bir şekilde feshedildiği görebiliyorlar. 

Komşusunu rahatsız eden ve hayatı komşusu için çekilmez kılan bir kiracı ilk olarak ev sahibine şikayet edilmektedir. Ev sahibi kiracısını bu konuda uyarır ama rahatsızlık verilmeye devam ederse kiracı kira sözleşmesinin gereklerini yerine getirmemiş kabul edilecektir. Bu konuda emsal Yargıtay kararları bulunmaktadır. Ev sahibi de kira sözleşmesini bunu gerekçe göstererek feshedilir. Kiracı yasal süreçleri işletse dahi ev sahibi yaşanan sorunu ispat ederek ve komşuyu şahit de göstererek mahkemede haklı çıkacaktır ve kiracı zorunlu olarak evde çıkmak durumunda kalacaktır.