Kiracılar dikkat, sakın unutmayın! Bu belgeyi almadan evden çıkarsanız binlerce liradan olursunuz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların hukuki çözümleri merak konusu oluyor. Ev sahipleri ihtiyaçtan dolayı kiracıyı evden çıkarmak isterse kiracılar nasıl hareket etmeli? İşte kiracıların izleyecekleri hukuki yol...
Kiracılar dikkat, sakın unutmayın! Bu belgeyi almadan evden çıkarsanız binlerce liradan olursunuz!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yüksek kira zammı odaklı yaşanan anlaşmazlıklar ve ev sahiplerinin farklı yolları deneyerek kiracıları evden çıkarmak istemeleri adeta taktik savaşlarına döndü. Ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak için tüm yasal yolları deniyorlar. Kiracılar ise bu yasal yollara karşı direnseler de bir aşamadan sonra hukuken yapacak bir şeyleri kalmadığından evden çıkmak zorunda kalıyorlar. Peki kiracılar nasıl hareket etmelidirler? 

EV SAHİBİ İHTİYAÇTAN EVDEN ÇIKARMAK İSTERSE DİKKAT!

Kira sözleşmeleri kiracıların haklarını koruma odaklı oluşturulan yasal belgelerdir. Bu sözleşmeler ev sahiplerini de korumaktadır ama daha çok kiracıların güvenceleridir. Geçerli bir kira sözleşmesi olan bir kiracıyı evden çıkarmak hiç de kolay değildir. Ancak yasalar ev sahibinin eve ihtiyacı olması durumunda kiracının evden çıkarılmasını uygun olarak görmektedir. Buna karşı yine bu konu suistimal edilmesin diye ek tedbirler alınmıştır. 

Ev sahibi kendisinin, annesi ile babasının, çocuklarının oturacağını bildirerek kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Bu ev sahibinin kullanabileceği bir haktır. Ancak bu şekilde kiracı evden çıkarılırsa o ev 3 yıl boyunca bir başkasına kiraya verilememektedir. Bu kurala rağmen yine de ev sahibi yüksek bedelle o evi bir başkasına kiralarsa kiracı tazminat hakkı olan 1 yıllık kira bedelini ev sahibinden talep edebilir. Ancak burada genellikle atlanan çok kritik bir detay bulunmaktadır.

Kiracı eğer ev sahibinden tazminat talep edecekse o evden ev sahibinin ihtiyacı olduğu gerekçesi ile çıkarıldığını ispat etmek zorundadır. Genellikle sözlü beyanlar işe yaramayacak ve mahkeme tarafından yeterli bir ispat dayanağı olarak görülmeyecektir. Bundan dolayı eğer ev sahibi kiracıyı ihtiyaçtan dolayı evden çıkarıyorsa kiracı kendisine yazılı bildirimde bulunulmasını istemelidir. Bu yazılı bildirim ile kiracı iddiasını ispat ederek ev sahibinden tazminat talep edebilir.