Kiracılar Ev Sahiplerine Tahliye Taahhütnamesi Vermek Zorunda Mı?

Kiracılardan ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesi talep etmeleri son dönemlerde oldukça yaygınlaştı. Peki kiracılar ev sahiplerine tahliye taahhütnamesi vermek zorunda mı?
Kiracılar Ev Sahiplerine Tahliye Taahhütnamesi Vermek Zorunda Mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiracılık ilişkisini başlatan kira sözleşmelerinin yasal olarak kiracıları oldukça korumasından dolayı son dönemlerde farklı bir uygulama yaygınlaşmaya başladı. Ev sahipleri evlerini kiralamak istediklerinde yeni kiracılarından tahliye taahhütnamesi talep ediyorlar. Bu şekilde kiracının kira sözleşmesine dayanarak sağladığı çoğu güvence geçersiz hale gelebiliyor. Peki tahliye taahhütnamesi nedir ve ne işe yarar?

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Ev sahipleri evlerini kiralamak istediklerinde yeni kiracılarla sorun yaşamak istemedikleri için tahliye taahhütnamesi talep ediyorlar. Bu tahliye taahhütnamesi ile kiracıların yazılı olan sürenin sonunda evden çıkmaları garanti altına alınıyor. Kiracı bu taahhüt ettiği tarihte evi boşaltmak zorundadır. Kira sözleşmesinin olması kiracıya sözleşme süresini uzatma hakkı verse de tahliye taahhütnamesi ile kiracının evden çıkması garanti altına alınır. Tahliye taahhütnamesi veren kiracılar taahhütnamede yazılı olaran tarihten ev sahiplerinin talebiyle evden çıkmak zorunda kalırlar.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN SÜRESİ NE KADARDIR?

Ev sahipleri son dönemlerde tahliye taahhütnamesi konusunu iyice kiracılara koz olarak kullanmaya başladılar. Bundan dolayı da bazı ev sahipleri kiracılardan süre kısmı doldurulmayarak boş bırakılan tahliye taahhütnameleri almaktadırlar. Böylelikle ev sahibi istediği zaman tarih kısmını doldurup kiracısını evden çıkarabilmektedirler. Genellikle tahliye taahhütnamelerine 1 yıl gibi süre yazılmaktadır. Ancak süre kısmı ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmaya bağlıdır.

KİRACI TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VERMEK ZORUNDA MI?

Ev sahiplerinin lehine ve kiracıların aleyhine bir uygulama olan tahliye taahhütnamesini imzalayıp ev sahiplerine vermek istemeyen kiracılan konunun yasal boyutlarını merak ediyorlar. Öncelikle tahliye taahhütnamesinin verilmesi gibi bir kanuni zorunluluk yoktur. Kiracılar bu tahliye taahhütnamesini vermek zorunda değiller. Ancak yasal veya gayriyasal olmayan bir baskı unsuru burada devreye girmektedir. Ev sahipleri kendi bireysel iradeleri ile mülkiyet haklarını kullanıp tahliye taahhütnamesi almadan evlerini kiraya vermek istemiyorlar. Bu durumda da evi kiralamak isteyen kiracılar tahliye taahhütnamesini vermek zorunda kalıyorlar.