Kiracılar için yüksek aidatları ödememe formülü!
2023 yılı beraberinde yüksek oranları zamları getirdi. Apartmanlarda ve sitelerde yeni yılın aidatları da belirlenip ev sahipleri ile kiracılara bildirilmeye başlandı. Aidatlara yapılan zam oranları siteye ve apartmana göre değişebiliyor. Ancak yüzde 75 ile yüzde 150 oranında değişen aidat zamları özellikle kiracıları zorlamaya başladı. Kiralara zam sınırlaması uygulanırken aidatlara zam üzerine zam yapılması çok önemli bir sorunu daha ortaya çıkardı.
BAZI AİDATLAR KİRAYI GEÇTİ!
Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde aidatlara yapılan zamlar çok büyük bir sorun haline geldi. Bazı büyük sitelerde aidatlar kiraları dahi geçmeye başladı. Kiraya zam sınırlı yapılabilirken aidat zamlarının herhangi bir engeli yok. Son bir yıl içerisinde aidatları yüzde 300'e varan oranlarda zamlanan konutlar bulunuyor. Bu da kiracıların kiradan fazla aidat ödemekle karşı karşıya kalmalarına neden oluyor. Ancak bu noktada devreye bir başkan kanun giriyor. Lakin bu kanun çok bilinmediği için genellikle işletilmiyor.
FARKI EV SAHİBİ ÖDER!
Kanuna göre kiracılar ödedikleri kiradan yüksek tutarda olan aidatları ödemekle sorumlu değiller. Yani eğer bir kiracının kirası 2.500 TL ise ve bir sitede aidat 3.000 TL olmuşsa kiracı bu aidatın tamamını ödemekle sorumlu olamaz. Kira fiyatına kadar olan tutarı ödeyen kiracı kalan farkın ev sahibi tarafından ödenmesini talep edebilir. Bu talep de yasal bir hakka dayanmaktadır. Ev sahibi bu aidat farkını ödememezlik yapamaz.
YÜKSEK AİDAT ÖNLEMİNİ EN BAŞTAN ALIN!
Emlak uzmanları vatandaşlara yüksek aidatlar ile alakalı önlemlerini en baştan almalarını öneriyor. Bunun için bir ev satın alınacaksa veya kiralanacaksa önce evin bulunduğu apartman veya sitenin yönetim planı incelenmelidir. Ardından sitede havuz var mı veya çalışan sayısına bakılarak yüksek maliyetli yerlerden ev alınmamalı ya da kiralanmamalıdır. Bu şekilde çok yüksek aidatlarla muhatap olunmaz.