Kiracılar istiyor ev sahipleri ödüyor! Kiracı hava parası alabilir mi, yasal mı?

Konut fiyatlarında meydana gelen artışlarda kiraların uçması ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Son dönemlerde kiracılar evden çıkmak için ev sahiplerinden hava parası talep etmeye başladılar. Peki kiracı hava parası isteyebilir mi? Hava parası yasal mıdır?
Kiracılar istiyor ev sahipleri ödüyor! Kiracı hava parası alabilir mi, yasal mı?

Türkiye’de konut fiyatlarından önlenemez bir artış devam ediyor. Bu artışlar kira fiyatlarına da yansıyor. Ev sahipleri daha yüksek kira alabilmek için mevcut kiracılarının evden çıkmaları için her yolu deniyorlar. Fırsatçı ev sahipleri zaman zaman kendileri gibi fırsatçı kiracıları karşılarında bulabiliyorlar. Son dönemlerde evden çıkmak için ev sahiplerinden hava parası isteyen kiracıların sayısı oldukça arttı.

Ev sahibinin evden çık talebine karşılık hava parası talebinde bulunan kiracılar bu parayı almadan evden çıkmayacaklarını bildiriyorlar. Ev sahipleri de talep edilen bu parayı işlerine gelmeleri halinde ödüyorlar. Peki ev sahiplerinden istenen hava parasının yasal bir tarafı var mı? Kiracı evden çıkmak için ev sahibinden hava parası isteme hakkına sahip mi?

HAVA PARASI İSTEMEK YASAL MI?

Kiracıların istedikleri hava parasına dair bir değerlendirme yapan Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, “Hava parasının herhangi bir şekilde yasal tarafı yok. Ancak bazı kiracılar bu parayı talep ediyorlar ve bazı ev sahipleri de bu ödemeyi yapıyorlar. Aslında taraflar açısından bakıldığında bu mantıklı bir yol olabiliyor. Kira sözleşmelerinde hava parası diye bir durum yok. Ancak ev sahipleri bir hesaplama yapıyorlar. Kiracıya vereceği hava parası onun evden çıktıktan sonra elde edeceği kira gelirinden çok az ise o zaman kiracıya bu ödemeyi yapmayı kabul ediyorlar. Hatta kiracının tüm taşınma masraflarını üstlenen ev sahiplerinin olduğunu biliyoruz.” dedi.

Hava parasının bir başka yönden yorumlanması gerektiğini belirten Ufuk Tetik, “Şimdi bir kiracı bir evi kiralıyor ve o ev içerisinde bazı değişiklikler yapıyor. Bunun masraflarını da kendisi karşılıyor. Ev sahibi ise gelip evden çık diyor. Böyle bir durumda kiracının yaptığı masrafları talep etmesi mantıklı. Hatta gidip başka bir ev kiralayacak ve o evde masrafları olacak. Üstelik daha yüksek kira ödeyecek. Kiracılar mağdur olmamalarını bu şekilde sağlayabiliyorlar. Lakin hava parası yasal değildir. Bunun altını çizelim.” ifadelerini kullandı.

KİRACILARIN BİLMESİ GEREKEN KURAL!

Kiracılara kira zammı uyarısında da bulunan Ufuk Tetik, “Kiracılar yüksek kira zamları ile karşılaşabiliyorlar. Hatta ev sahipleri bu yüksek zamları yapabilmek için bazı hukuki hakları kendilerine kalkan olarak da kullanıyorlar. Kiracıya psikolojik baskılar yapılıyor. Lakin kiracının bilmesi gereken bir şey var. 1 Temmuz 2023’e kadar ev kiralarına yüzde 25’ten fazla zam yapılamaz. Eğer 5 yılı geçen bir kiracılık durumu da yoksa ev sahipleri kira tespit davası da açamazlar. Dolayısıyla bu talep edilen yüksek zamlar kabul edilmek zorunda değil.” dedi.