Kiracılara kritik uyarı ev sahibi bu durumlarda kira sözleşmesi olsa da sizi çıkartabilir
Yükselen kiralık ev fiyatları ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ederken konu hakkında bir son dakika uyarısı daha yapıldı. Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren kritik uyarı ile bazı durumlarda ev sahiplerinin devam eden kira sözleşmesi olsa dahi kiracılarını evden çıkarma hakkı olduğu hakkı belirtilirken kiracıların bu konu hakkında dikkatli olmaları istendi.
Posta Gazetesi'ne konu hakkında açıklamalar yapan Avukat Zuhal Akbel, kiracılar ile ev sahiplerinin arasında imzalanan kira sözleşmelerinin her iki tarafında haklarını korumak için olduğunu belirterek ev sahiplerinin de kiracıların da hakları olduğunu söyledi. Son dönemde içerisinde kiracı olan konutların kiralarının mevcut kiraların son derece altında kalması nedeni ile ev sahiplerinin kiracılarını çıkarmaları konusunda da taraflara uyarılar geldi.
KİRA SÖZLEŞMESİNİN HAKLI FESİH SEBEPLERİ NELERDİR?
Kira sözleşmesi imzalayan taraflar için bu sözleşmenin zamanından önce iptal edilmesi durumunda hukuki yaptırımlar uygulanırken bazı durumlarda ise sözleşmenin feshi mümkün olabiliyor. Ev sahiplerinin halkı fesih sebepleri hakkında bilgi veren Avukat Akbel bazı durumlarda bunun mümkün olduğunu belirterek şu şartları sıraladı;
1. MADDE: Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, 2. MADDE: Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkansız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda; belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilirler.
Yine kiracının içerisinde oturduğu evde 10 seneyi doldurması durumunda ev sahibi önceden haber vermek şartı ile kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip olurken, kiracının kirayı geciktirmesi ya da ödememesi de bu hakkı ortaya çıkartıyor. Ev sahibi bu durumda kira sözleşmesini feshederek kiracını evden çıkartmak amacı ile tahliye davası açabiliyor. Ancak, ev sahibinin bu tip durumlarda ispat şartı bulunuyor. Yine evi kendisinin oturacağı gerekçesi ile boşalttıran ev sahibinin bir başkasına kiraya vermesi durumunda kiracısına tazminat ödemesi gerekiyor.