Kiracıları Sevindirecek Emsal Karar Çıktı! Corana Virüsü Nedeni İle Kira İndirimi İsteyebilirsiniz

Korana virüs salgını nedeni ile milyonlarca kiracı kira borçları için ödeme zorluğu yaşamaya başlamıştı.
Kiracıları Sevindirecek Emsal Karar Çıktı! Corana Virüsü Nedeni İle Kira İndirimi İsteyebilirsiniz

Korana virüs salgını nedeni ile milyonlarca kiracı kira borçları için ödeme zorluğu yaşamaya başlamıştı. Süreçte devletten kira yardımı desteği beklenirken yasal olarak ise salgından etkilenen kişilere kira indirimi yolu açılmıştı. Peki, corana virüsü nedeni ile kira indirimi talep edilebilir mi, yasal haklar neler? İşte kiracıları sevindirecek emsal karar!

Dünyada büyük bir krize neden olan korana virüs salgını ne yazık ki Türkiye'de de yayılım hızı nedeniyle karantina kararları alınmasına neden olmuştu.



Korana virüs salgını nedeni ile alınan tedbir kararları ekonomik olarak beraberinde de ağır yükler getirirken süreçte kiracılar da olumsuz etkilenmişti.



YARGITAYDAN KİRACILARI SEVİNDİRECEK EMSAL KARAR!



Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.



Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de korana virüs nedeni ile maddi sorunlar yaşayan kişilerin sayıları artarken Yeniocak kiralarını ödemekte zorlanan kişiler olduğunu belirterek konu hakkında daha önce verilen emsal kararlar bulunduğunu söyledi.



Yeniocak yapmış olduğu açıklamasında “Çünkü hukuken bütün kira sözleşmelerini kapsayacak tek bir çözüm yöntemi sunulamaz. Her sözleşme ilişkisinin kendi özel koşulları değerlendirilerek sonuca varılmalıdır. Kira problemlerinin çözümü bakımından, geçmişte yaşanan benzer mücbir sebep süreçlerinde kira sözleşmeleriyle ilgili verilen yargı kararlarından faydalanmak gerekir.



Kiracıları Sevindirecek Emsal Karar Çıktı! Corana Virüsü Nedeni İle Kira İndirimi İsteyebilirsiniz



Van depreminden hemen önce, bir işyeri için yüksek bedelli bir kira sözleşmesi imzalayan kiracı, depremden sonra şehirdeki ticari hayatın durma noktasına gelmesi gerekçesiyle, kira bedelinin indirilmesi için mahkemeye başvurması üzerine Yargıtay, kiracının, deprem sonrası şehirdeki ticari hayatın olağanüstü biçimde yavaşladığı yönündeki iddiaları hakkında bilirkişi raporu alınması gerektiğini, gerçekten bu iddialar doğruysa, kira bedelinde bir miktar indirim yapılması gerektiği yönünde karar vermiştir. Benzer başka kararlar da var" diyerek kiracılar hakkında verilen önemli bir emsal karar olduğu hatırlatmasında bulundu.



HANGİ KİRACILAR KİRA İNDİRİMİ TALEBİNDE BULUNABİLİR, CORANA VİRÜSÜ KİMLER İÇİN MÜCBİR SEBEP SAYILACAK?



Yargıtay tarafından verilen emsal karardan yararlanarak kira indirimi talep etmek isteyen kişilerin belirli kriterleri taşıması istenecek.



Mücbir sebep ile kira indirimi talep etmek isteyen kiracıların kira sözleşmesi imzalandığı tarihte taraflarca öngörülemeyen bir nedenden dolayı mağduriyet yaşaması,



Bu durumun sel, pandemi ve deprem gibi kiracıdan kaynaklı meydana gelmemiş olmaması,



Kira bedeli için kiracı tarafından dürüstlük kurallarına uygun olarak olumsuz değişiklik yaşanması (pandemi öncesi günlük bin müşterisi olan bir işletmenin 50 bin liralık kira bedelinin, pandemi sonrası 100 müşteriye düşmesine rağmen halen 50 bin lira kira ödemesine devam etmesinin istenmesi gibi),



Henüz ödemesi gerçekleştirilmeyen kira borçları ve ödenen kira tutarı için dava açma hakkının saklı tutulmuş olması şartlarını taşıyan kiracılar korana virüs nedeni ile kira indirimi talep etme hakkına sahip olacak. Süreçte mahkeme bilirkisi tutarak bu durumları tespit ederse mahkeme kararı ile kira indirimi yapılacak.



Emlak365.com