Kiracıların çilesi bitmiyor! Ev sahipleri kiraya ara zam yapabilir mi?

Konut fiyatlarının artması nedeniyle bazı ev sahipleri kiraya ara zam yapmayı dayatıyor. Bu durumda ev sahiplerinin kiraya ara zam yapma hakkı var mıdır, kiracılar ne yapmalı merak ediliyor.
Kiracıların çilesi bitmiyor! Ev sahipleri kiraya ara zam yapabilir mi?

Son aylarda ev kiralarındaki artış nedeniyle vatandaşlar sık sık mağduriyetlerini bildiriyor. Türkiye genelinde son bir yıl içerisinde ev kiralarında yüzde 100'ün üzerinde fiyat artışı yaşandı. Kira artışları ekonomik koşullara bağlı yaşansa da bazı fırsatçı ev sahiplerinin fahiş zam uygulamasıyla da sonuçlanıyor.

Ev sahipleri kiraya ara zam yapabilir mi?

Ev kiralarındaki fiyat artışları beraberinde ev bulmayı da zorlaştırdı. Uzun süredir kiracı olanlar için ise durum daha da zor bir hal aldı. Sosyal medyada paylaşım yapan birçok kiracı, ev sahiplerinin evlerini daha yüksek fiyatlara kiraya verebilmek için çeşitli bahanelerde kendilerini evden çıkarmak istediklerini belirtiyor.

Son dönemde ortaya çıkan bir diğer durum ile de ev sahipleri, kiracılarına ara zam dayatması yapıyor. TÜFE oranı dışında kiraya ek bir zam yapmak isteyen ev sahipleri, kiracılarının bu durumu kabul etmemesi durumunda evden çıkarmakla tehdit ediyor. Yaşanan bu durum, kira tespit ve kira tahliye davalarında da yükselişe neden oldu.

'' Kira zammı sadece sözleşme sonunda yapılır ''

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili Borçlar Kanunu'nda yer alan maddeleri göstererek, zammın sadece kira sözleşmesinin sonunda yapılabileceğini ifade etti.

Sözleşmede belirtilmese dahi kiraya TÜFE 12 aylık değişim oranı kapsamında zam yapılabilmektedir. Ara zam diye bir uygulama kanunda yer almamaktadır ve ev sahibinin böyle bir talepte bulunma hakkı da yoktur. Bu durumda kiracıların yapması gereken şey, bir yıllık kira sözleşmesinin bitmesini beklemek ve bir önceki ayın TÜFE 12 aylık değişim oranını kira bedeline uygulamak olacaktır.

Kiracının sözleşme dışında bir dayatma ile karşı karşıya kalması durumunda ise bunu reddederek konunun daha da ileriye taşınması halinde mahkemeye başvuru yapabilir. Buna göre, kiraya yapılacak artış TÜFE oranından fazla olamaz.

Emlak365.com