Kiracıların evden çıkarılmaması için yapmaları gerekenlerin listesi!

Kiracılar için evden çıkarılma en büyük kabus olmaya devam ediyor. Ev sahipleri ise bazı tedbirleri alan kiracılarını çok özel koşullar yoksa evden çıkaramıyorlar.
Kiracıların evden çıkarılmaması için yapmaları gerekenlerin listesi!

Türkiye’de kiracılık meselesi en önemli toplumsal sorunlardan birisi haline geldi. Kiralık konut sayısının az olmasından dolayı ev sahiplerinin gözünde kiracıların çok bir önemi bulunmuyor. Talep yüksek olduğu için ev sahibi sık sık kiracıyı evden çıkararak daha yüksek kira geliri elde edebiliyor. Kiracı için ise durum hiç de kolay olmuyor. Kiralık ev sayısı az ama talep fazla olduğunda ya ev bulunamıyor ya da bulunsa bile çok yüksek kira fiyatları isteniyor. Bu durumda olan kiracılar da mevcut kiralık evlerinden çıkmamanın yollarını araştırıyorlar.

KİRACILAR NASIL HAREKET ETMELİ?

Kiracılar evden çıkmak istemiyorlar ise prensip olarak kira sözleşmesi ile kendilerine yüklenen sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidirler. Bu sorumlulukların başında da kira ödemesi geliyor. Kira ödemesi ödeme günü geçirilmeden eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. 1 TL’lik eksiklik olsa dahi bu kiracının evden çıkarılmasına neden olabilir.

Yasal kira zammı hesaplanarak kiracı kira ödemesini yapmalıdır. Kira zammı dönemi gelmiş ve ev sahibi zam talebinde bulunmamış olsa bile kiracı yasal kira zammı oranı üzerinden hesaplama yaparak kirayı zamlı olarak ödemelidir. Aksi durumda eksik kira ödemesi yapıldığı iddia edilecektir.

Kiracılar ev sahibi ve onun ailesi ile saygılı bir iletişim kurmalıdır. Arada anlaşmazlıklar olsa bile saygı sınırı aşılmamalıdır. Mahkemeler aksi durumda bu konuyu kiralanana özenle bakmamak kapsamında değerlendirecek ve tahliye kararı verecektir. Aynı şekilde kiracılar komşuları ile de kötü bir ilişki kurmamalıdırlar.

Kiracı evden tahliye edilmek istenmiyorsa ev sahibine tahliye taahhütnamesi vermemelidir. Bu tahliye taahhütnamesi ev sahiplerinin en büyük yasal kozları oluyor.

Tüm bunları eksiksiz bir şekilde yapan kiracıların evden çıkarılmaları için çok özel durumların gerçekleşmesi gerekiyor. Eve ev sahibinin gerçekten ihtiyacının olması ve bunu mahkemede somut olarak ispat etmesi durumunda, evin kentsel dönüşüme girmesi halinde, kiracının 10 yıllık kiracılık süresini doldurmuş olması halinde kiracılar evden çıkarılabilir. Bu koşullar haricinde ise tedbirli bir kiracının evden çıkarılması imkansıza yakındır.