Kiracının Ev Satın Alması Kira Sözleşmesinin Sona Ermesine Neden Olur Mu?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan kiracılık ilişkisi kira sözleşmelerinin imzalanması ile başlamaktadır. Bu sözleşme her iki tarafa da çeşitli sorumluluklar ve haklar vermektedir. Bu sorumluluklar eksiksiz bir şekilde yerine getirildikçe kira sözleşmesinin sona ermesi pek de mümkün değildir. Peki kiracının ev satın alması durumunda kira sözleşmesi herhangi bir şekilde etkilenir mi? Kiracı ev satın aldı diyerek ev sahipleri kira sözleşmesini feshedebilirler mi?
KİRACI EV SATIN ALIRSA NE OLUR?
Kiracının ev satın alması durumunda devam eden kira sözleşmesi herhangi bir şekilde etkilenmez. Kiracının ev sahibi olması kira sözleşmesinde bir değişikliği gerektirmemektedir. Dolayısıyla ev sahipleri kiracı ev satın aldı gerekçesiyle kira sözleşmesini feshetmeye kalkarlarsa gayriyasal bir işlem yapmış olurlar ve bunun cezai müeyyidesi ile de karşılaşmak zorunda kalırlar. Ev sahibinin böyle bir gelişme ile sahip olabileceği herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.
KİRACININ EVİ VARSA VE EV SAHİBİNE SÖYLEMEMİŞSE NE OLUR?
Kiracıların ev sahibi olmalarının kira sözleşmelerinde herhangi bir etkisi olmadığı hükmünün bir istisnai durumu bulunmaktadır. Eğer kira sözleşmesi yapılırken evin bulunduğu yerleşim biriminde kiracının oturabileceği bir evi varsa ve bu durum ev sahibine söylenmemiş ise farklı bir uygulama yapılabilmektedir. Böyle bir durumda ev sahibi kiracısının evi olduğunu sonradan öğrenirse kira sözleşmesini sona erdirmek için haklı bir gerekçe elde etmiş olur. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda da kira sözleşmesi ev sahibinin inisiyatifine bağlı olarak sona erdirilebilir.
Kiracının eşinin de kiraladıkları evin bulunduğu ilçede evinin olması kira sözleşmesini sona erdirebilir. Ancak bu durumun kira sözleşmesi yapılmadan ev sahibine bildirilmemiş olması gerekmektedir. Eğer ev sahibi bu konudan haberdar ise kira sözleşmesi üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamaz.