Kiracının Komşusu İle Kavga Etmesi Kira Sözleşmesinin Feshi İçin Haklı Gerekçe Midir?
Kira sözleşmeleri ile ev sahipleri ile kiracılar arasında ilişki tesis edilmektedir. Bu yasal sözleşme ile taraflar kendi üzerilerine düşen ödevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Ev sahibi kiracıya barınma ihtiyacını giderebileceği şartlarda bir evin kullanım hakkını verirken kiracı da kira ödemelerini düzenli olarak ödemekle mükelleftir. Ancak bunun yanında da taraflara bazı yükümlülükler verilmektedir. Kiracıların komşluları ile iyi geçinmesi de bu yükümlülüklerden birisidir.
KİRACI KOMŞU İLE KAVGA EDERSE NE OLUR?
Kiracılara kira sözleşmesi ile kiralanı özenle kullanma yükümlülüğü verilmektedir. Bu özenle kullanma kiralanan eve zarar vermemeyi, temiz tutmayı, tehlike oluşturabilecek davranışlardan kaçınmayı ifade ettiği gibi komşularla kötü geçinmemeyi de kast etmektedir. Bundan dolayı kiracıların komşuları ile iyi ilişki tesis etmeleri olmasa bilr kötü bir ilişki içerisinde bulunmamaları kira sözleşmesi ile yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür.
Komşusu ile kavga eden kiracı hiç tahmin etmediği ağır sonuçlarla karşılaşabilir. Komşu ile bireysel olarak mahkemelik olabilen kiracı aynı zamanda ev sahibi ile de sıkıntıya düşebilir. Bu durumda ev sahibi kiracının kira sözleşmesini feshetme hakkı elde edebilirler. Hatta bu fesih imkanı oldukça keskin olabilir. Ev sahibi normalde kiracıya herhangi bir olumsuzlukta bildirimde bulunup olumsuzluğun giderilmesi için 30 gün gibi bir süre vermek durumdadır. Ancak komşu ile kavga eden kiracı ihtara gerek kalmaksızın evden çıkarılabilirler.
Kiracı eğer komşusu ile kavga ederse bu ev sahibi için de bir sorundur. Kiracının evden çıkmasını talep eden ev sahipleri böyle bir durumda hukuken de haklı olmaktadırlar. Kiracılar kira sözleşmesinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemiş kabul edilirler.
Kiracının evden çıkarılabilmesi için komşusu ile kavga ettiği somut delillerle ispat edilmelidir. Ev sahibinin bunu bahane ederek kiracıyı evden çıkarması hukuken suistimal edilebilecek bir durum olarak değerlendirilmemektedir.