Kiracının Ölümü Sonrası Mirasçıları Kira Sözleşmesini Hangi Şartlarda Feshedebilirler?

Kira sözleşmesi konusunda bazı nadir yaşanan olayların kanuni sonuçları merak ediliyor. Kiracı ölürse kira sözleşmesi hangi şartlarda feshedilebilir?
Kiracının Ölümü Sonrası Mirasçıları Kira Sözleşmesini Hangi Şartlarda Feshedebilirler?

Ev sahipleri ile kiracılar yaptıkları kira sözleşmesi ile kiracılık ilişkisini başlatmaktadırlar. Bu kiracılık ilişkisinde taraflara kira sözleşmesinden kaynaklı bazı sorumluluklar verilmektedir. Kiracı bu sorumluluklar gereği kirasını gününde ödemeli, kiraladığı evi korumalı ve komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmelidir. Ev sahibi ise yine kira sözleşmesi gereği kiralanan evin eksiklikleri gidermeli ve bu yönde kanuni yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Ancak kira sözleşmesi devam ederken kiracının vefat etmesi durumunda hangi uygulamaların yapılacağı merak ediliyor. İşte kiracı vefat ederse kira sözleşmelerinin hukuki durumu...

KİRACI VEFAT EDERSE KİRA SÖZLEŞMESİ NE OLUR?

Kiracının vefat etmesi durumunda kira sözleşmesinin ne olacağı merak ediliyor. Hukuki teamüllere göre kiracının vefat etmesi durumunda kira sözleşmesinde herhangi bir değişim meydana gelmez. Böyle bir durumda kira sözleşmesinin kiracı kısmındaki tarafı vefat eden kişi yerine onun mirasçıları olurlar. Bu mirasçılar kira sözleşmesini aynı şartlarla, herhangi bir değişim yapmadan sürdürebilirler. Kanunen kiracının mirasçılarına böyle bir hak verilmiştir.

Kiracının vefat etmesini gerekçe göstererek ev sahibi mevcut kira sözleşmesini feshedemez. Bu konuda kanun ev sahiplerine herhangi bir hak tanımamıştır. Kiracının vefat etmesi kira sözleşmesi açısından ev sahibinin durumuna en küçük bir etkide bulunmaz. Ev sahibi aynı bedeldeki kirayı kiracının miraçsılarından talep edebilirler. Bunun aksi bir uygulamada bulunmanın da imkanı yoktur.

Kanuna göre vefat eden kiracının mirasçılarına özel bir hak tanınmaktadır. Ev sahiplerine tanınmayan bu hakkı kiracının mirasçıları kullanabilmekteler. O da kira sözleşmesini fesih hakkıdır. Eğer kiracının mirasçıları kira sözleşmesini vefat gerekçesiyle sona erdirmek isterlerse böyle bir hakları vardır. Bu hak yasal süreler içerisinde kullanılırsa kira sözleşmesi ev sahibine herhangi bir tazminat ödemeye gerek kalmadan kiracının mirasçıları tarafından feshedilebilmektedir.

Emlak365.com