Kirada yüzde 25 zam sınırının kalkması davaları nasıl etkileyecek?

Kiralarda uygulanan yüzde 25 zam sınırı ile ilgili olarak gelişmeler yakından takip ediliyor. Kira zam sınırının kaldırılacak olmasının davaları nasıl etkileyeceği merak edilirken detaylar da belli oldu.
Kirada yüzde 25 zam sınırının kalkması davaları nasıl etkileyecek?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında patlak veren kira artışına dair hükümet harekete geçmiş ve yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devreye alınmasını sağlamıştı. Kira zam sınırı devam ederken yapılan son açıklamalarla bu sınırın 1 Temmuz itibariyle kaldırılacağı ifade edildi.

Kira zam sınırının kaldırılacak olması ile beraber pek çok merak edilen soruya da yanıt aranmaya başladı. Kira zam sınırının kaldırılmasının mevcut davaları nasıl etkileyeceği merak edilirken ilk detaylar da açıklandı.

KİRADA YÜZDE 25 SINIRININ KALKMASI DAVALARI NASIL ETKİLEYECEK?

Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmişti.

kirada-yuzde-25-zam-sinirinin-kalkmasi-davalari-nasil-etkileyece.jpg

Bu uygulamanın 1 Temmuz 2024 itibariyle kalkacağını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı da merakları artırdı. Zam sınırının kaldırılması sonrası kira zamları son 12 ayın TÜFE oranlarına göre hesaplanacak.

kirada-yuzde-25-zam-sinirinin-kalkmasi-davalari-nasil-etkileyecek.jpeg

Bu çerçevede kira zam sınırının kaldırılmasının mevcut davaları etkileyip etkilemeyeceği merak edilirken yanıtı belli oldu. 1 Temmuz öncesi açılan kira tespit davaları bu durumdan etkilenmeyecek. Kira tespit davalarında kiralar bölgedeki emsallere göre belirlenecek.