Kiradaki Ev Kentsel Dönüşüme Girerse Ne Olur, Kiracılara Kira Yardımı Yapılır Mı?
Türkiye'de eski yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm seferberliği uzun bir süre önce başlatıldı. Şu anda Türkiye genelinde 330 bin adet konutun dönüşümü için çalışmalar devam ediyor. 1,7 milyon adet konut ise kentsel dönüşüme tabi tutulup dönüştürüldü. Kentsel dönüşüm ile alakalı olarak merak edilen çok sayıda konu bulunuyor. Bunların önemli bir kısmını da kentsel dönüşüme giren binalardaki kiracıların durumu oluşturuyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜME GİREN BİNALARDA KİRACILARIN HAKLARI NELERDİR?
Kiracılık ev sahibi ile kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmesi ile kurulan bir ilişki türüdür. Kiracılık ilişkisinde tarafların yükümlülükleri bulunmaktadır. Ancak kiradaki ev için kentsel dönüşüm söz konusu olduğunda kira sözleşmesinin pek bir ehemmiyeti kalmıyor. Bir evde kiracının olması kentsel dönüşüm için engelleyici veya geciktirici bir durum teşkil etmiyor.
Kiradaki ev kentsel dönüşüme girmesi durumunda kiracıların yasal olarak bazı hakları bulunmaktadır. Bu hakların başında kira yardımı gelmektedir. Ancak bu kira yardımı uzun aylar sürecek bir kira yardımı değildir. Kiracılara sadece taşınma masraflarını karşılamaları için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kira yardımı yapılmaktadır. Bu kira yardımı da iki aylık kira bedeli olarak ödenmektedir. Kiracılar bir başka kira yardımı alamamaktalar.
KİRACILAR KENTSEL DÖNÜŞÜM TAMAMLANDIĞINDA HERHANGİ BİR HAKKA SAHİP OLURLAR MI?
Kentsel dönüşüme girdiği sırada o binada kiracı olan vatandaşların sonraki süreçlerde hak sahipliği de merak ediliyor. İçerisinde kiracı olan bir evden kentsel dönüşüm nedeniyle çıkan kiracı binanın yıkılıp yeniden yapılması durumunda o evde yeniden kiracı olmak gibi bir öncelik hakkına sahip olmamaktalar. Ancak o binadan fazladan konut yapılmışsa ve o konutların satışında binadaki eski kiracılara öncelik hakkı tanınabilmektedir.