Kiradan Kaçan Konut Satın Aldı, Satışlar Patladı!

TÜİK konut satış istatistiklerine göre Türkiye'de konut satışlarında artış yaşanıyor. Kira ödemek istemeyen vatandaşların öncelikli tercihi konut satın almak oldu.
Kiradan Kaçan Konut Satın Aldı, Satışlar Patladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye'de konut satışları Şubat ayında 2021 yılına göre yüzde 20.1 oranında artarak 97 bin 587 adede ulaştı. Konu hakkında değerlendirme yapan emlakçılar konut satışlarındaki artışın, vatandaşların yatırım amaçlı satın almalarından ve kiralardaki aşırı yükselişten kaynaklandığını belirtiyorlar.

KİRADAN KAÇAN KONUT ALIYOR

Türkiye genelinde Şubat ayında yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi. İpotekli konut satışlarına bakıldığında ise Şubat ayında yine bir önceki döneme göre yüzde 35,6 artış göstererek 19 bin 888 adede ulaşıldı.

Konu hakkında değerlendirme yapan emlakçılar, devlet bankalarının konut kredisi faiz oranlarını sabit tutması nedeniyle konut satın alımına yönelimin devam ettiğinin altını çizerek, konut satışındaki artışın en büyük nedenlerinden biri olarak artan kira fiyatlarını gösteriyor. Vatandaşlar 4-5 bin TL her ay kira vermek yerine aynı miktarda kredi taksitleri ödeyerek konut satın almayı daha mantıklı buluyor.

Kiradan Kaçan Konut Satın Aldı, Satışlar Patladı!

Vatandaşların bir bölümü de yatırım amaçlı konut satın alıyor. Özellikle ipotekli konut satışlarında bir miktar peşinat ödeyerek yüksek borcun altına girilmeye çalışılıyor. Bunun yanında yüksek döviz kuru nedeniyle ülkemize gelen yabancı yatırımcılar da buradan konut satın almadan gitmek istemiyor. Tüm bu nedenler bir araya geldiğinde konut satışlarındaki artış kaçınılmaz oluyor. Emlakçılar, bankaların faiz oranlarını yükseltmesi durumunda konut satışlarının ve fiyatlarının sabit bir noktada kalabileceğine dikkat çekiyor.