Kiralanan Evlerde Zorunlu, Faydalı Ve Lüks Masraflar Nelerdir? Kiracılar Tadilat Masraflarını Kiradan Düşebilirler Mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların önemli bir kısmı tadilat meselesinden çıkmaktadır. Kiralık evlerde zorunlu, faydalı ve lüks masraflar nelerdir, kiradan düşülebilir mi?
Kiralanan Evlerde Zorunlu, Faydalı Ve Lüks Masraflar Nelerdir? Kiracılar Tadilat Masraflarını Kiradan Düşebilirler Mi?

Kiralanan evlerde ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren durumların başında tadilatlar gelmektedir. Tadilatlar yasal olarak farklı başlıklar altında sınıflandırılmıştır. Ev sahiplerinin ve kiracıların bu tadilat meselesinde tüm haklarının kanuni çerçevesi net bir şekilde çizilmiştir. Bazı tadilatları yaptırmak konusunda ev sahipleri zorunlu olurken bazı tadilatlar için ise böyle bir mecburiyet bulunmamaktadır. Bunu tamamen tadilatın cinsi belirlemektedir.

ZORUNLU MASRAFLAR NELERDİR?

Kiralanan evlerde zorunlu masraflar evin değerinin düşmesine engel olan ve kullanımının güçleşmesini önleyen tadilatları ifade etmektedir. Bir evde yoğun bir rutubet sorunu varsa bu sorunun giderilmesi için yapılan tadilat zorunlu masraflar kapsamında değerlendirilmektedir. Bu zorunlu masraflardan ev sahipleri sorumlu olmaktadırlar. Bu sorumluluk iin kiracılar ile ev sahipleri arasında sağlıklı bir iletişim kurularak tadilat yapılmalıdır. Bu tadilatların masraflarını ev sahipleri ödeyebildikleri gibi kiracılar da ödeyip kiradan düşebilirler.

FAYDALI MASRAFLAR NELERDİR?

Kiralanan bir evde yapılması zorunluluk gerektirmeyen ama yapılması durumunda evin durumunu iyileştirebilecek tadilatlara faydalı masraflar denilmektedir. Faydalı masraflar vazgeçilebilir nitelikte olmalıdırlar. Faydalı masrafların yapılması durumunda evin değerinde bir artış meydana gelebilir. Bu masraflar konusunda ev sahipleri sorumlu tutulamazlar. Ancak kiracılar bu masrafları yaptıktan sonra ev sahibi bu değer artışından faydalanırsa masraflar ev sahibinden talep edilebilir. Örneğin kiracı masraf yaptıktan sonra ev sahibi evi değerinin üzerinde satarsa kiracı eski ev sahibinden değer artışı farkı isteyebilir.

LÜKS MASRAFLAR NELERDİR?

Kiracıların tamamen zevkine uygun olarak yapılan tadilatlar lüks masraflar olarak değerlendirilmektedir. Örneğin evde çalışır durumda bir kombinin kiracı tarafından yeni model bir kombiyle değiştirilmesi lüks masraf kapsamına girmektedir. Ev sahipleri bu tadilatlardan herhangi bir şekilde sorumlu tutulamazlar. Kiracılar da bu lüks masraf kapsamına giden yenilikleri kiracılık sona erdiğinde eski haline getirmek şartıyla söküp götürebilirler.

Emlak365.com