Kiralar 10 bin liraya dayandı, evlerde kiralık oda dönemi başladı!

Kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken İstanbul en çok fiyat artışının yaşandığı iller arasında yer almıştı.
Kiralar 10 bin liraya dayandı, evlerde kiralık oda dönemi başladı!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira krizi her geçen gün biraz daha büyümeye devam ederken İstanbul'da kiralık ev fiyatları 10 bin TL bandına dayanmıştı. Üniversitelerde kayıt döneminin yaklaşması ile öğrencilerin kiralık ev çilesi de başlarken oda kiralama sistemi gündeme bomba gibi düştü. 

Paylaşımlı ev modeli olarak anılan model aslında Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılırken Türkiye'de ise son dönemde artan kiralık ev fiyatları ile tercih edilmeye başlandı. Oda kiralama sistemi öğrenciler tarafından ucuz olduğu için tercih edilirken aileler için ise ek gelir olarak görülüyor. 

ODA KİRALAMA SİSTEMİ VE PAYLAŞIMLI EV MODELİ NEDİR?

Yükselen enflasyon nedeni ile yaşanan zam yağmuru vatandaşları mağdur ederken yükselen ev kiraları nedeniyle öğrenciler için de oda kiralama sistemi yaygınlaşmaya başladı. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi üniversitelerin ve öğrenci sayısının fazla olduğu illerde yaygınlaşmaya başlayan paylaşımlı ev sistemi yeni konut projelerine de yansıdı. 

Yaşanan süreci değerlendiren Tolga İdikat artık alilerin oda kiralamaya başladığını belirterek, “Örneğin Bursa’da üniversiteye yakın bölgede yapılan bazı projelerde artık salon yapılmıyor. Yurt mantığıyla 2+0 şeklinde evler yapılıyor. Oda kiralama sistemi artıyor, dolayısıyla yakında bunu daha fazla konuşacağız” diyerek henüz Avrupa ülkeleri düzeyinde olmasa da Türkiye'de de bu yeni dönemin yaygınlaşmaya başladığını söyledi. Yeni trend kapsamında bazı uyanıkların da evleri komple kiralayarak öğrencilere oda oda kiraya vermeye başladıkları belirtiliyor.