Kiralarda Korana Virüs Kavgası Başladı! Eksik Ödenen Kiralar ve Kira İndirimi Davaları Artarabilir

Corana virüsü salgını nedeni ile en çok kiracılar zorlanmış özellikle de işletmelerde kira ödemeleri büyük tartışma konusu yaratmıştı.
Kiralarda Korana Virüs Kavgası Başladı! Eksik Ödenen Kiralar ve Kira İndirimi Davaları Artarabilir

Corana virüsü salgını nedeni ile en çok kiracılar zorlanmış özellikle de işletmelerde kira ödemeleri büyük tartışma konusu yaratmıştı. Kamuya ait olan tüm taşınmazlarda kiralar ertelenirken özel kişilere ait olan işyeri, dükkan, ticari taşınmaz ve konutlarda ise kira erteleme yapılmamış, devletten kiracılara kira yardımı desteği de gelmemişti. Nisan ayı kira ödemeleri başlarken kiracılarla ev ve işyeri sahipleri arasında kira kavgası başladı. Eksik ödenen kiralar ve kira indirimi davaları artacak!

Devlet kararı ile zorunlu olarak kapatılan işyerlerinde kiracı olanlar mağdur olmuş, kamuya ait olan taşınmazlarda faizsiz olarak kiralar ötelenmiş, ancak şahıslara ait olan işyerleri, dükkan ve ticari üniteler için benzer bir karar ya da kiracılara kira desteği kararı çıkmamıştı.



MİGROS CORANA VİRÜS NEDENİ İLE MAĞAZAMIZ KAPALI KALDI DEDİ, KİRA ÖDEMEDİ!



Sözcü Gazetesi yazarı Jale Özgentürk yapmış olduğu haberinde Migros tarafında Ataşehir Mağazası için taşınmaz sahibine yazı gönderilerek kapalı kalınan günler için kira ödemesi yapılmayacağı yönünde bildirimde bulunulduğunu iddia etti.



Migros kira ödemesi yaparken açıklama bölümünde "salgın nedeniyle zorunlu olarak mağazamız kapalı kalmıştır. Kapalı kalan günlerin kira bedelleri mahsup edilerek ödenecektir” ifadesini ekleyerek kira bedelini yüzde 30 oranında kesinti yaparak gerçekleştirdi.



Bunun üzerine dükkan sahibi olan tarafın avukatı olan Ersan Taşdemir ise yüzde 30 oranında yapılan kesintiye itiraz ederek marketlerin salgın döneminde zarar etmediklerini, aksine işlerini arttırarak en kazançlı çıkan sektör olduklarını belirterek “Kira normal ödenmezse icra takibi ve tahliye davasının açılacağını” bildirdi.



Kiralarda Korana Virüs Kavgası Başladı! Eksik Ödenen Kiralar ve Kira İndirimi Davaları Artarabilir



KİRALARA İNDİRİM YAPILMASI GÜNDEMDE! KİRA İNDİRİMİ DAVASI AÇABİLİRSİNİZ



Bir diğer tartışma da kira indirimi hakkında yaşanıyor. Korana virüs salgını nedeni ile en erken Haziran ayında normalleşme yaşanabileceği, bazı sektörlerde işlerin yoluna girmesinin yıl sonunu bulabileceği belirtilirken bu nedenle kira indirimi ve kira uyarlaması yapılması isteniyor.



Konu hakkında açıklamada bulunan Danimarka kökenli ayakkabı markası ECCO’nun Türkiye Genel Müdürü Deniz Erda “Kira rakamlarında artık 2020 Mart’ından önceki rakamları kimsenin beklememesi gerekiyor. Öyle bir dünya olmayacak” diyerek kiralarda özellikle de AVM'lerde indirimin zorunlu olduğunu dile getirmişti.



KONUT KİRACILARI NE YAPACAK, KİRA İNDİRİMİ YA DA ERTELEME EV KİRALARI İÇİN DE GEÇERLİ Mİ?



Avukat Taşdemir yapmış olduğu açıklamasında benzer tartışmaların ev kiraları içinde yaşandığını belirterek “Zor durumda olandan kira istemek söz konusu olamaz. Borçlar Kanunu’nun 138’inci maddesi ‘ifa imkânsızsa kira ödenmez’ diyerek korana virüs salgını nedeni ile gelir kaybına uğrayan kişilere kira ifası imkansız bir hale geldiyse kira ödemesi yapılamayacağını hatırlattı.



Kira tartışmaları sürerken devletten kiracılara düzenli kira yardımı beklentisi de arttı.



Emlak365.com