Kiralık dairelerin yükselme nedeni: Türkiye'de ev kiralayan yabancıya bir yıllık oturma izni

Kira fiyatlarının çok yüksek olmasının nedenlerinden birisi de yabancıların bir yıllık ev kiraladıklarında elde ettikleri oturma izni olarak gösteriliyor. Talep sürekli artıyor.
Kiralık dairelerin yükselme nedeni: Türkiye'de ev kiralayan yabancıya bir yıllık oturma izni

Emlak365.com - Türkiye'de kira fiyatlarında yaşanan artış vatandaşların zorlanmasına hatta barınma ihtiyacını karşılamalarında sorun yaşamalarına neden oluyor. Son yıllarda zamlarla oluşan fiyatlar ise hiç beklenmedik seviyelere ulaşırken bunun en önemli nedenlerinden birisinin de yabancılara verilen hak olduğu gösteriliyor.

TÜRKİYE'DE BİR YIL EV KİRALAYAN YABANCIYA OTURMA İZNİ

Türkiye'ye gelen ve ev kiralayan yabancılara 1 yıllık oturma izni veriliyor. Bu hak son dönemlerde çok fazla tartışılmaya başlandı. Öyle ki Avrupa ülkeleri dışında balkan ülkelerinde bile bu tür uygulamama olmaması, bu düzenlemenin sadece Türkiye'de işlemesi sorgulanıyor. Emlak sektörü üzerinde baskı oluşturan düzenlemenin etkileri kiralık daire fiyatlarında artık daha fazla hisselir hale geldi.

Konutta kira fiyatların yükselmesinde yabancıların etkisinin göz ardı edilemeyeceği vurgulanıyor. Konuya ilişkin sektör içinden de çok önemli değerlendirmeler var. Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir yapmış olduğu açıklamasında yabancılara yapılan kiralamalar karşılığı sağlanan oturum izni verilmesi farklı bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyledi.

Yabancılara Konut Satışı

Gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmelerinde Özkan Aydemir ayrıca yabancılara konut satışı hakkında bazı veriler paylaştı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'de yabancıların toplam 58 bin 576 daire aldıklarını hatırlatan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir bu satışlardan yaklaşık olarak 10 milyar dolar döviz girdisi elde edildiğini söyledi.

Aydemir konuşmasını ise "i. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ocak-Şubat verilerine göre ise, Türkiye'de yabancılara konut satışı yüzde 55,6'lık artışla 8 bin 777'ye yükseldi. Yabancılara konut satışları, şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,9 artarak 4 bin 591 oldu." sözleriyle tamamladı.