Kiralık Evde Yangın Çıkarsa Zararı Kim Karşılar, Kiracının Yanan Eşyaları İçin Tazminat Ödenir mi?

Kiralık evde yangın çıkarsa kiracının eşyalarının yanmasına dair maddi kayıp nasıl karşılanır? Kiradaki evdeki yangından ev sahibi sorumlu mudur?
Kiralık Evde Yangın Çıkarsa Zararı Kim Karşılar, Kiracının Yanan Eşyaları İçin Tazminat Ödenir mi?

Kiralık evde kiracının bazı hakları bulunmaktadır. Bu haklar genel olarak bilinmektedir ve ev sahiplerinin de buna dair hakları vardır. Ancak bazı özel olayların gerçekleşmesi durumunda meydana gelen maddi kayıpların telafisi konusunda hem ev sahipleri hem de kiracılar haklarını ve sorumluluklarını tam olarak bilmemektedirler. Bunlardan birisi de yangın meselesidir. Kirada bulunan evde yangın çıkarsa ne olur? Yangın neticesinde kiracının yanan eşyalarından oluşan maddi hasarı ev sahipleri mi karşılar? Ev sahibinin maddi hasarı kim tarafından karşılanır?

KİRALIK EVDE YANGIN ÇIKARSA MASRAFLARI KİM ÖDER?

Kiralık evde yangın çıkması durumunda oluşan hasarların kim tarafından ödeneceği meselesi sıklıkla araştırılmaktadır. Böyle bir durumun yaşanması durumunda hem ev sahipleri hem de kiracılar ilk olarak yangının çıkış nedenini tespit etmelidirler. Bazen tesisatta meydana gelen bir arıza yangına sebep olabildiği gibi bazen de kiracının ihmalkarlığı yangın ile neticelenmektedir. Yangının yol açtığı hasarın telafisinin kim tarafından yapılacağı yangının çıkış sebebine göre değişmektedir.

Yangın tesisat ve benzeri bir nedenle çıkmışsa burada kiracıların herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır. Böyle bir durumda da oluşan maddi hasar ev sahibi tarafından karşılanmaktadır. Kiracının yanan eşyalarından dolayı meydana gelen maddi hasarı da ev sahipleri ödemek durumunda kalırlar. Bu konuda yasalar gayet açıktır ve mağdur olan kiracının kayıpları telafi edilmektedir.

Yangının çıkma nedeni eğer kiracının ihmalkarlığı ise o zaman kim tarafından maddi hasarların karşılanacağı gayet açıktı. Bu durumda kiracı tek sorumluluk sahibi olacaktır. Kendi eşyalarının yanmasını bir başkasına yükleyemeyecek olan kiracı aynı zamanda evde oluşan hasarı da gidermek durumunda kalır. Ev shaiplerinin bu konuda hakları doğacaktır.

Hem ev sahiplerini hem de kriacıları yangına karşı koruyacak olan ise yangın sigortasıdır. Ancak Türkiye'de evler için yangın sigortası yapılması çok başvurulan bir tedbir değildir.

Emlak365.com