Kiralık evdeki tamir ve hasar masraflarını kim öder?

Kiralık evlerdeki sorunlara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Kiracılar yeni ve temiz bir ev bulma sorunu yaşarken, ev sahipleri problem çıkarmayan ve kirasını zamanında ödeyen kiracılar arıyor. Peki, kiralanan bir evde çıkan hasarı kim öder?
Kiralık evdeki tamir ve hasar masraflarını kim öder?

Kiralık bir evin tutulması sırasında yapılan kira sözleşmesi hem tarafların haklarını hem de sorumluluklarını belirlemektedir. Bu durumda hem ev sahiplerinin hem de kiracılarının karşılaması gereken birtakım yükümlülükleri bulunmaktadır.

EV SAHİBİ Mİ KİRACI MI ÖDER?

Ev sahibi kiracıya evi temiz bir şekilde bırakması, kiracının da o evi aldığı şekilde kullanması gerekmektedir. Ancak bazı sebeplerden dolayı tesisatta ya da elektronik eşyalarda meydana gelen arızların kimin karşılayacağı da merak konusu oluyor.

Evin kiralama işleminden sonra çıkan arızaları ev sahibi mi yoksa kiracı mı öder? Kiraya verilen evdeki arızaların durumuna göre karşılayacak kişi de aslında bellidir.

KANUNDA AÇIKÇA İFADE EDİLİYOR

Bu konu aslında 6098 numaralı Türk Borçlar Kanunu2nun 306. Maddesi içerisinde net bir şekilde ifade ediliyor. Buna göre kiracı evde meydana gelen arızanın giderilmesi için ilk olarak ev sahibine ifade edebilir. Belirtilen süre içerisinde ev sahibi bu sorunu gidermiyorsa bu durumda kiracı gerekli tamiratı yaparak sorununu çözebilir.

Maddenin devamında kiracı bu sorunu kendi cebinden çözmüşse, ödeyeceği kiradan indirim talep edebilir.

Ev sahibi bu giderleri karşılamak istemiyorsa, sorunun kaynağını belirtmediği sürece bu masrafları karşılamak durumundadır.

Kiracı, ayıplı sorunun giderilmesini istemesi halinde ev sahibi giderleri karşılamamakta ısrar ediyorsa, kiracı kira sözleşmesini feshedilir. Öte yandan kiracının sözleşme bitimine 15 gün kala ev sahibine sorunları belirtmesi ve ayıplı olan kısımları ifade etmesi gerekiyor. Bu durumda aslında evdeki ayıplı sorunların giderilmesinde hem ev sahibi hem de kiracıların yükümlülükleri bulunuyor.