Kiralık konut krizine 'çöpçatan' modeli!

Hollanda'da konut krizi büyürken yeni modeller devreye alınıyor. Bir konut firması, çöpçatanlık sistemi ile kiralık konut sorununa çözüm bulmayı hedefliyor.
Kiralık konut krizine 'çöpçatan' modeli!

Dünya genelinde konut sorunu yaşanırken ülkeler kendi içlerinde farklı farklı önlemler alıyor. Daha önce konut satış ve kiralamasında Hollanda modeli öne çıkmış ve bu model ile 'tavan fiyat' uygulaması getirilmişti. Bu modelin Türkiye'de de uygulanıp uygulanmayacağı tartışılırken Hollanda bu kez de farklı bir metodu devreye soktu.

Konut sorununu 'çöpçatanlık' ile çözecekler

Hollanda'da kiralık konut bulmak her geçen gün zorlaşırken, Staedion adlı konut kooperatifi daha önce eşi benzeri görülmemiş bir model üzerinde çalışıyor. Lahey kentindeki kooperatif, yalnız yaşayan bekar kiracıları birbirleriyle tanıştırarak aynı evi paylaşmalarını sağlıyor.

Staedion, yalnız yaşayan kiracıları birbirleriyle tanıştırmak için 'hızlı buluşma' etkinliği düzenledi. Kentte konut kiralamak güç bir duruma gelmişken düzenlenen bu etkinlikte, yalnız yaşayanların artık yalnız yaşamaması ve bir diğer yalnız kişiyle evini paylaşması için imkan yaratılıyor.

Böylelikle bir evde birden fazla kişinin yaşaması sağlanarak, konut stoku genişletilmeye çalışılıyor. Bu modelin ne kadar güvenli olduğu konusunda tartışmalar olsa da, model Türkiye'deki 'öğrenci evi'ne benzetiliyor.

Hollanda'da kiralık konut sorunu büyüyor

Hollanda'nın birçok kentinde konut sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı. Ülkenin Lahey kentinde konut kiralayabilmek için 7 yıl bekleyen kişiler dahi bulunuyor. Yeni inşaat sayısının konut ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle Hollanda'da konut krizi büyümeye devam ediyor.

İnşa edilmiş olan sosyal konutların büyük bir kısmı aileler için inşa ediliyor ve bekar kişiler 3-4 odalı evlerde yalnız yaşamak durumunda kalıyor.