Kirası 2.000 TL Olan Ev İçin Ev Sahipleri En Fazla Kaç TL Depozito İsteyebilirler?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito meselesi sorun olmaya devam ediyor. Ev sahipleri en fazla ne kadar depozito isteyebilirler? Ev kiralarken depozito ödemek zorunlu mu?
Kirası 2.000 TL Olan Ev İçin Ev Sahipleri En Fazla Kaç TL Depozito İsteyebilirler?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren konulardan birisi de depozitodur. Ev sahipleri evlerini kiraya verirken kiracıdan bir güvence bedeli talep etmektedirler. Bu güvence bedeline ise depozito adı verilmektedir. ANcak depozito konusunda çok sayıda anlaşmazlık çıkabilmektedir. Depozitonun miktarından depozitonun iadesine kadar ev sahipleri ile kiracılar anlaşmazlığa düşebiliyorlar.

EN FAZLA NE KADAR DEPOZİTO İSTENEBİLİR?

Ev sahipleri evlerini kiraya vermeleri durumunda kiracılardan depozito talep edebiliyorlar. Yasalara göre depozito bedelinin ödenmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Ancak kiracıdan istenen depozito bedelinin miktarında bir sınırlama uygulanıyor. Ev sahipleri kira bedelinin 3 katından daha fazla tutarda depozito talep edemiyorlar. Bu doğrultuda aylık kira tutarı 2.000 TL olan bir ev için ev sahibi en fazla 6.000 TL depozito bedeli isteyebilmektedir. 6.000 TL üzerinde istenen depozito bedeli iste yasalara aykırıdır.

DEPOZİTO ÖDEMEK ZORUNLU MU?

Ev kiralarken depozito ödemenin bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ev sahibi ile kiracının anlaşması durumunda depozito bedeli talep edilmeden kiralama işlemi de gerçekleştirilebilir. Burada tercih çoğunlukla ev sahibinin kararına göre belirleniyor. Depozito talebi kiracının eve vereceği olası zararlara karşı ev sahibinin güvencesidir.Genellikle ev sahipleri depozito talep etmektedirler.

DEPOZİTONUN İADESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Kiracılar ev sahiplerine ödedikleri depozito bedellerini ne zaman iade alabileceklerini merak ediyorlar. Yasalara göre ev sahipleri kira sözleşmesinin fesh edildiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde depozito bedeli iade edilmektedir. Depozito bedelinin aidesinin sağlanmaması durumunda ise kiracılar bu bedeli mahkeme yoluyla tahsil edebiliyorlar. Zamanında iade edilmeyen depozito bedellerine yasal faiz ekleebilmektedir ve de bu şekilde tutar artmanktadır.

Emlak365.com