Kirasını alamayan ev sahibi kapı kilidini değiştirebilir mi?

kiracısında kira ödemelerini alamayan bazı ev sahipleri evlerin kapı kilidini değiştirerek kiracının içeriye girmesini engellemek istiyorlar. peki bu durumun yasal karşılığı nedir, suç mudur, cezası var mı?
Kirasını alamayan ev sahibi kapı kilidini değiştirebilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelen bazı özel durumların hukuki nitelikleri merak konusu olabiliyor. Kiracılarından kira alacaklarını tahsil edemeyen ev sahipleri bazen yasal süreçleri işletmeyi zahmetli buldukları için onun yerine kendilerine göre bir çözüm yolu tercih edebiliyorlar. En çok bulunan yol ise kiradaki evin kapı kilidini değiştirip kiracının eve girişine engel olmak oluyor. Ev sahipleri bu şekilde eve girmek isteyecek olan kiracıların kira borçlarını ödeyeceklerini düşünüyorlar. Ancak meselenin hukuki boyutu başlarına büyük bir bela aldıklarını gösteriyor. 

EV SAHİBİ KAPI KİLİDİNİ DEĞİŞTİRİRSE NE OLUR?

Ev sahibinin kira alacağı varsa bunun gereğini yapmanın yasal yolları bellidir. İcra yoluna başvurmak ve tahliye davası açmak bu işin hukuki yoludur. Ancak onun yerine kiracının evinin kapısının kilidini değiştirip kiracının eve girişine engel olmak adeta haklıyken haksız duruma düşmek anlamına geliyor. Kiracı bu durumu şikayet ederse ev sahibinin başı çok büyük bir belaya girecektir. 

Ev sahibi eğer kapı kilidini değiştirmiş ve kiracının eve girişini engellemişse hukuken suç işlemiştir. Kiracı ev sahibinin bu davranışından dolayı şikayetçi olması halinde ev sahibi hakkında "hakkı olmayan yere tecavüz" suçundan dava açılacaktır. Bu suçun cezası da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve 1000 güne kadar idari para cezasıdır. 

Kiracının kira borcunun olması ev sahibinin o borcu tahsil edemeyeceği anlamına gelmemektedir. Dolayısıyla kiracı geç de olsa faiziyle beraber ödeyeceği kira bedeli karşılığında aldığı konut kullanım hakkının ev sahibi tarafından sınırlandırılması hukuken hakkaniyetli bulunmamaktadır. Ev sahibinin bu suçtan ceza alabilmesi için kiracının şikayeti şarttır.