Kirayı Elden Ödeyen Kiracıya Usulsüzlük Cezası Kesilir Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiranın ödeme şekli dahi mesele olmaktadır. Kiracı ev sahibine kirayı elden ödeyebilir mi, bunun cezası var mı?
Kirayı Elden Ödeyen Kiracıya Usulsüzlük Cezası Kesilir Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar yapılan kira sözleşmesi veya sağlanan sözlü anlaşma ile bir kira bedeli üzerinden anlaşmaktadırlar. Ancak kiranın ödenme şekli ile alakalı sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle bazı ev sahipleri kiranın banka üzerinden değil de elden verilmesini talep ediyorlar. Böyle bir durumda adil bir vergi sisteminin dışında kalan ev sahipleri daha düşük vergilerle muhatap olabiliyorlar. Kiracılar için ise değişen bir durum olmuyor. Peki ev sahibi kirayı elden alırsa ne olur, kiracıya ceza verilir mi?

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Ev sahibi kira bedelini elden almayı talep edebilir. Bu konuda kiracı ne kadar ısrar etse de genellikle ev sahibinin kararı uygulanıyor. Ancak kiranın elden verilmesi devlet adına bir vergi kaybı teşkil etmektedir. Elden kira alma durumunun tespit edilmesi durumunda ev sahiplerine usulsüzlük cezası verilebilir. Bu ceza aylık kira bedelinin yüzde 5'i gibi bir miktarda uygulanabilir. Ev sahipleri böyle bir cezai yaptırım ile karşı karşıya kalırlarsa geçmişe dönük hesapları incelemeye tabi tutulabilir.

KİRACIYA USULSÜZLÜK CEZASI VERİLİR Mİ?

Konutların kiralarının elden ödenmesi durumunda yasalara göre kiracıların herhangi bir yasal sorumlulukları yoktur. Dolayısıyla ev sahiplerine verilen usulsüzlük cezası kiracıya verilmez. Ancak iş yeri kirasında hem mal sahib i hem de kiracılar sorumlu olabiliyor. Konutlarda ise kiracıların herhangi bir ceza ile karşılaşmaları mümkün değildir.

Elden kira ödenmesi esasında kiracılar için çok da güvenilir değildir. Bankadan ödenen kiralar ispat edilebilir niteliğe sahiptir. Ancak elden ödenen kiralar ilerleyen aylarda ev sahibi tarafından inkar edilebilir. Bu şekilde kiracılar ödedikleri kiraları bir daha ödemek durumunda kalabilirler. Bundan dolayı da kiranın elden verilmemesi tavsiye edilmektedir.