Kombiyi Değiştiren Kiracı Masrafı Ev Sahibinden İsteyebilir Mi?
Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkları çok büyük bir bölümü tarafların haklarını ve yükümlülüklerini bilmemelerinden kaynaklanıyor. Bu anlaşmazlıklar karşısında kanunun aldığı pozisyon hem kiracılara hem de ev sahiplerine yol gösteriyor. Peki bir kiracı evdeki kombiyi değiştirirse bunun masraflarını ev sahibinden talep edebilir mi?
KİRACI KOMBİYİ DEĞİŞİRSE MASRAF KİME AİTTİR?
Kiralık evlerde bulunan kombi demirbaş olarak değerlendirilmektedir. Bu demirbaş üzerindeki tüm tamir, onarım, değişim gibi maliyetler ev sahiplerine aittir. Ancak belirli kurallara göre hareket edilmelidir. Kiracılar kendi kafalarına göre kiralamış oldukları evlerde demirbaşlar üzerinde işlem yapma haklarına shaip değildirler. Çok acele yapılması gereken onarım veya değişimler bu kapsam dışında bırakılmaktadır.
Kiracı kombiyi eski model buluyorsa ve yüksek enerji harcadığını düşünüyorsa değiştirmek isteyebilir. Ancak ev sahibi bu isteğe olumlu yanıt vermek zorunda değildir. Kiracıya çalışır bir kombisi olan bir evi teslim eden ev sahibinin mevcut kombinin aynı şekilde çalıştığı halde bu demirbaşı değiştirmek yükümlülüğü yoktur. Kiracının da ev sahibine haber vermeden aciliyet gerektirmeyen bir demirbaş değişikliğini yapma hakkı bulunmamaktadır. Kiracı bu kombiyi değiştirirse tüm masrafları kendi ccebinden ödemek zorundadır. Hatta ev sahibi isterse evden çıkarken eski kombiyi kiracının aynı çalışır hale getirip yerine takmasını haklı olarak talep edebilir.
Kiralık evde kombi bozulursa o zaman konunun mahiyeti değişmektedir. Demirbaş kiracının hor kullanması haricinde bozulmuşsa bunun değişim masrafı tamamen ev sahibine aittir. Kiracının bu değişim, onarım, bakım gibi maliyetleri karşılama yükümlülüğü yoktur. Hatta ev sahibi bu işlemleri kendisi yapmalı ve kiracının konuya dahli olmaması gerekir. Dolayısıyla kiradan düşme olayı da gerçekleşmez.