Konut Almak İsteyenler Dikkat! Bunu Yapmazsanız Binlerce Lira Kaybedebilirsiniz!
Uygun kredi imkanları ile talep patlaması yaşanan emlak sektöründe yeni sorunlar doğmaya başladı. Konut satışlarına olan ilgiden dolayı vatandaşlar almak istedikleri konut için ödedikleri kapora ücretinin işlemlerin gecikmesi nedeniyle yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar. Uzmanlar ise vatandaşlara bu konuda çok kritik bir uyarıda bulunarak mağdur olmamaları için yapmaları gereken işlemi açıkladılar.
Kamu bankaları tarafından çok uygun şartlarda verilen konut kredileri emlak sektörüne tarihi günlerini yaşatmaya devam ediyor. Piyasada büyük bir talep patlaması yaşanırken bu yoğunluk beraberinde yeni bir mağduriyeti de getirdi.
KONUT KREDİLERİ TOPLAMI YÜKSELDİ
Kredili konut satışları çok yüksek bir seviyeye erişirken bankacılık sektörü tarafından 2020 yılının ilk yarısında verilen konur kredilerinin toplam tutarı 32 milyar liralık artışla 230 milyar liraya ulaştı. Vatandaşlar kredi fırsatını kaçırmamak için konut almaya devam ediyorlar.
Yaşanan bu gelişmeler emlak sektörünün yüzünü güldürse de konut alacak vatandaşların kredi ve tapu işlemleri süreçlerinin uzaması nedeniyle yeni mağduriyetler doğmaya başladı.
VATANDAŞIN KAPORASI YOĞUNLUKTAN YANIYOR
Konut almak için satıcıyla görüşerek 10.000 TL ile 50.000 TL arasında bir kapora bırakan vatandaşlar kredi işlemlerini bankadan hemen başlatıyorlar. Ancak çok sayıda başvurunun olması nedeniyle ekspertiz raporlarının çıkması 2 haftayı bulmaya başladı. Bunun üzerine bir de tapu işlemlerindeki yoğunluk nedeniyle meydana gelen gecikme eklenince sözleşmede belirtilen tarihte evin alınması gerçekleşmiyor. Bu durumda ise vatandaşın vermiş olduğu kapora tamamen yanıyor.
BUNU YAPANIN KAPORASI YANMAZ!
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, gecikmeden kaynaklanan mağduriyetlerin yaşanmaması için sözleşmelere bir madde eklenmesi gerektiğini belirterek, “Büyük bir yoğunluğun olduğunu biliyoruz. Bu da yeni mağduriyetler ortaya çıkartabiliyor. Ancak yaşanan mağduriyeti çok basit bir işlemle ortadan kaldırabilir. Mülk sahibi ile konut satın alacan vatandaşın yaptıkları ön sözleşmeye ödenen kaporanın yanmaması için kredi çıkmaması, kredi ve tapu işlemlerinde gecikme yaşanması durumunda kapora iade edilir maddesi eklenmeli. Bu madde ile kimse mağduriyet yaşamaz.” dedi.