Konut Finansman Paketi Ve Ucuz Konut Kredisi İçin Kim, Ne Dedi? İnşaat Sektöründen Ve Ekonomistlerden Yorumlar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut finansman paketini sektör temsilcileri, ekonomistler ve siyasiler yorumladı. Kim konut finansmanı için hangi yorumu yaptı?
Konut Finansman Paketi  Ve Ucuz Konut Kredisi İçin Kim, Ne Dedi? İnşaat Sektöründen Ve Ekonomistlerden Yorumlar!

Türkiye ekonomisinde tüm gözler konut sektörüne çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan konut finansman paketi ile konut ve finans sektörünü hareketlendirecek gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Açıklanan konut finansman paketine göre şu imkanlar veriliyor:

-Vatandaşlar ilk ve tek konutlarını alacaklarsa 2 Milyon TL’ye kadar olan birinci el konutlar için 120 ay vadeli ve aylık 0,99 faizli konut kredisi kullanabilecekler
-Satın alınacak olan konutun değerinin en az yüzde 50’si 1 Nisan’dan önce açılmış döviz tevdiat hesapları ile veya fiziki altınların bozdurulmasıyla ödenmesi şartıyla 120 ay vadeli yüzde 0,89 aylık faizli konut kredisi kullandırılacak
-En az yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış konut projelerinin tamamlanması için inşaat firmalarına 20 Milyar TL kaynak aktarılacak. Bu imkandan yararlanan firmalar konut fiyatlarını açıklayacaklar ve 1 yıl boyunca da sabit tutacaklar.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN KONUT FİNANSMANI PAKETİ YORUMLARI

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım: Sektörümüzün sorununun çözümü için bir paket olarak değerlendiriyoruz. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı paket konut almak isteyenlere fırsat sunuyor. Ayrıca konut arzının artmasını da destekleyecektir.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt: Konut kredisi faizlerinin yüzde 1’in altına düşmesi gerektiğini zaten savunuyorduk. Bu talebimiz gerçekleşmiş oldu. Ayrıca yüzde 50’si satılmamış projelere maddi destek verilecek. Satışı yetersiz oloan projeler bundan faydalanacaklar. Kentsel dönüşüm için de uygun kredi ve destekler ile konut arzı artacak. Tüm bunlar konut fiyatlarının kontrolsüz yükselmesini frenleyecek.

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgü: Açıklanan paket nakit yetersizliği nedeniyle yarım kalmış projelerin tamamlanmasını sağlayacak. Konut sahibi olmak isteyenlere de düşük faizli kredi imkanı sağlanacak. Bu paket ile konut arzı artarken kredi imkanı ile de ilk defa konut almak isteyenler desteklenecek. Bu aynı zamanda 250 alt sektörün desteklenmesi anlamına geliyor.

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş: Konut finansman paketi ile piyasa kesinlikle hareketlenecek. Hem konut kredisi faiz indirimleri hem de inşaat sektörünün desteklenmesi çok faydalı olacaktır. Bir de TOKİ’ye sağlanacak 30 Milyar TL’lik finansman büyük bir hareketlenmeye işaret ediyor.

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan: Konut sektöründe satışları canlandırmak için bu sektöre de düşen görevler var. Konut kredileri için 2 Milyon TL sınırı uygulanıyor. Eğer 2 Milyon TL’yi cüzi rakamlarla aşan konutlar varsa o konutların fiyatları 2 Milyon TL’nin altına çekilmeli. Konut finansman paketi kesinlikle suistimal edilmemelidir. Firmalar fiyat artışına gitmemeliler.

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı: Konut sektörünü hareketlendirmek için oluşturulan bir paket diyebiliriz. Kredi faizlerinin düşmesi piyasayı hareketlendirecek. İpotekli konut satışlarının artmasını bekliyoruz. Daha önceki dönemlerde bu kredi faizlerinin faydasını görmüştük.

EKONOMİSTLERDEN KONUT FİNANSMANI PAKETİ YORUMLARI

Uğur Gürses: Konut fiyatlarındaki patlamanın ana nedeni enflasyonun altına çekilen faizle kurun patlaması ve onun da inşaat maliyetlerini yüzde 100’ün üzerinde arttırmasıdır. Bunu çözmenin yolu negatif reel faizle kredi vererek talebi arttırmak olmamalıdır.

Alaattin Aktaş: 10 yıl vadeli, 0,99 faizli 2 Milyon TL kredi kullananlar her ay 28.555 TL ödeyecekler. 2 Milyon TL’lik değil de 500 Bin TL’lik konut al diyenler olabilir. Bulursanız o fiyata konut alırsınız. Kıyıda köşede bir birikimi olmayan faizsiz kredi bulsa bile konut satın alma şansı kalmamıştır. Bu düşük faiz sadece dar gelirlilere değil orta ve üst gelir grubuna bile hitap etmiyor.

Mahfi Eğilmez: Kuru denetlemek ve enflasyonu düşürmek amacıyla atılan her adımın tam tersine kuru ve enflasyonu yükseltmesi durumunda nerede hata yapıldığı sorulması gerekmiyor mu?

Burak Arzova: Dünyada yüksek enflasyon endişesi var ve buna dair daraltıcı önlemler alınıyor. Biz ise konut kredisi ile yeni talepler yaratıyoruz. Bu 180 ile giden Şahin marka otomobille 240 ile gitmeyi denemek gibi bir şey. Üstelik artık arabanın emniyet kemeri de yok.

Cem Başlevent: Konut alımına vatandaşlık vermeyin, mevduat faizini serbest bırakın ve gayrimenkul faizleri düşsün diyoruz. Onlar fiyatları daha da yükseltecek düşük faizli konut kredisi veriyorlar.

SİYASİLERDEN KONUT FİNANSMANI PAKETİ YORUMLARI

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap: Millet evinin kirasını ödeyemiyor. İnsanlar 1 Milyon TL kredi çekip 14.200 TL kredi taksiti ödeyecekler! Milletin aklıyla alay ediyorlar.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal: Üst gelir grubuna konut müjdesi verdiler. Buna en çok müteahhitler sevinmiştirler.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Koray Aydın: 1 Milyon TL konut kredisi çekenler aylık 14.277 TL kredi taksiti ödeyecekler, 2 Milyon TL konut kredisi çekenler 28.555 TL konut kredisi taksiti ödeyecekler. Bu müjdeden vatandaş değil sadece 5 maaşlı bürokratlar ve tuzu kurular yararlanır.

Emlak365.com